sobota, 29 czerwca 2013

Spaghetti z sosem jajecznym i szynką parmeńską

Szybkie i smakowite dania to chyba coś na czymś zależy każdemu z nas. Ja niestety mogę sobie pozwolić na przygotowywanie czegoś bardziej wymyślnego wyłącznie w weekendy, kiedy mam trochę więcej czasu dlatego doskonale opanowałam przeróżne przepisy na ekspresowe włoskie pasty. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania jednej z moich ulubionych, której przygotowanie zajmuje zaledwie niecałe 20 minut!



Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
-3 małe, świeże cebulki ze szczypiorem
-50 g startego sera żółtego
-70 g szynki parmeńskiej
-3 żółtka jaj i jedno białko (białko dodaje się co trzy żółtka)
-2 pomidorki koktajlowe
-pieprz i sól 


Sposób przygotowania: 

1. Najpierw nastawiamy wodę na makaron, osoloną dwoma łyżeczkami soli.
2. Cebulę i szczypior kroimy na drobne kawałki.
3. Następnie podsmażamy na patelni cebulę do czasu aż będzie lekko przy złocona i miękka. Dodajemy do tego porwaną na kawałki szynkę parmeńską. Smażymy wszystko do czasu aż szynka parmeńska będzie chrupiąca.
4. W misce rozbijamy 3 żółtka, białko. Dodajemy do nich straty ser żółty, pół łyżeczki soli i pieprzu.
5. Gdy makaron będzie al dente, odcedzamy go, a następnie przekładamy do dużej miski.
6. Do makaronu dodajemy szynkę parmeńską, wraz z cebulką i jajka z serem.  Mieszamy i szybko szczelnie przykrywamy.
7. Po odczekaniu około 5 minut makaron jest gotowy do jedzenia. Nakładamy na talerze i ozdabiamy połówkami pomidorków koktajlowych. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czekam tylko, aż ktoś znajdzie spaghetti, które by mi nie smakowało. Na razie się nie zdarzyło. oczywiście nie liczą się propozycje z zepsutymi albo spalonymi dodatkami... ;p Makaron pasuje chyba do wszystkiego! Pycha!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Napcham się jak rumuński słoik, dobre.

    OdpowiedzUsuń