wtorek, 11 czerwca 2013

Tagliatelle carbonara ze szparagami i czerwoną cebulą


W Polsce najlepiej znane jest spaghetti  carbonara, jednak Włosi sosu carbonara używają na wiele sposobów i łączą z wieloma rodzajami makaronów i różnymi dodatkami. Taka carbonara bez śmietany i z sezonowymi dodatkami, jest dużo lżejsze i zdrowsza. Zresztą jak mówią mistrzowie włoskiej kuchni śmietana zabija smak, więc lepiej jej unikać. Dzisiaj przygotowałyśmy carbonare ze szparagami na pożegnanie sezonu szparagowego, który nie ubłagalnie zbliża się ku końcowi. 


Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 8 gniazd makaronu tagliatelle
- 8 zielonych szparagów
- pół czerwonej cebuli
- 4 plasterki boczku
- 3 żółtka jaj i jedno białko (białko dodaje się co trzy żółtka)
- sól
- pieprz
 -40 g parmezanu
Sposób przygotowania:

1. Najpierw nastawiamy wodę na makaron posoloną dwoma łyżeczkami soli.
2. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie kroimy je na drobniutkie kawałeczki.
3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
4. Boczek kroimy w kostkę.
5. Następnie smażymy najpierw boczek potem szparagi  i cebulę.
6. W misce rozbijamy 3 żółtka, białko. Dodajemy do nich straty parmezan, pół łyżeczki soli i pieprzu.
7. Gdy makaron będzie al dente, odcedzamy go, a następnie przekładamy do dużej miski.
8. Do makaronu dodajemy boczek, warzywa i jajka z parmezanem, mieszmay i szybko szczelnie przykrywamy.
9. Po odczekaniu około 5 minut makaron jest gotowy.



Smacznego! 
Oto nasze inne przepisy ze szparagami w roli głownej:
szparagi zapiekane z szynką parmeńską
roladki z białych szparagów
zielone szparagi w sosie holenderskim

2 komentarze:

  1. Makaron! Kocham go ponad wszystko w każdej wytrawnej wersji! :) Pychotka!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za pozdrowienia :) Mam nadzieję szybko wrócić ze szpitala, a wtedy będę gotować codziennie! :) Liczę na inspirację :)

    OdpowiedzUsuń