środa, 26 czerwca 2013

Tort red velvet

W sobotę odbył się wieczór panieński mojej koleżanki. Tematem wieczoru była gorąca Kuba i noc w Havanie niczym z Dirty Dancing 2. Każda z zaproszonych osób miała przynieść jakiś przysmak, ja postanowiłam przygotować mój ulubiony tort - red velvet.  Poniżej przedstawiam przepis (niestety nie mam zdjęć po przekrojeniu, wiecie co się dzieje na panieńskim, zostaje na panieńskim ;-))

Składniki potrzebne do biszkoptu:
- 250 g masła
- 320 g cukru
- torebka cukru waniliowego
- 3 jajka  
- 320 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 370 g mąki pszennej
-  2 łyżki kakao
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki barwnika w proszku (zależy od intensywności barwnika, zobaczycie gdy będzie - wystarczająco czerwony) 



Sposób przygotowania biszkoptu:
      1.      W misce miksujemy: masło, cukier, cukier waniliowy, jajka.
      2.      Następnie w drugiej misce łączymy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Potem powoli przesypujemy te składniki do pierwszej miski i miksujemy na najniższych obrotach.
      3.      Na koniec dodajemy jogurt i barwnik. Dokładnie mieszamy.
      4.      Przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy przez 40-60 w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy.
      5.      Po wyłączeniu piekarnika, biszkopt powinien poleżeć w uchylonym na ¾ piekarniku około godziny, gdyż jak zbyt gwałtownie zmieni temperaturę to opadnie.
      6.      Gdy biszkopt jest całkowicie ostudzony to przekrajemy go na trzy blaty i przekładamy kremem. Następnie obkładamy go masą cukrową i ozdabiamy (Możecie zrobić też wersje bez masy).


  Składniki potrzebne do kremu:
-250 g słodkiej śmietanki 36%
- 250 g serka typu Philadelphia
-500 g mascarpone
-1 szklanka cukru pudru


Sposób przygotowania kremu:
1. W pierwszej misce ubijamy  na sztywno śmietankę z ¾  szklanki cukru pudru . 
2. Następnie w drugiej misce łączymy: mascarpone, serek typu Philadelphia i resztę cukru. Ucieramy mikserem przez 3 minuty.
3. Na koniec łączymy śmietankę z serową masą i ubijamy przez około minuty mikserem na najwolniejszych obrotach.


Składniki potrzebne do przygotowania masy cukrowej: 
- 6 łyżeczek żelatyny na pół szklanki gorącej wody 
- 3 łyżeczki glukozy
- 2 szklanki pudru (możecie potrzebować więcej)

Sposób przygotowania masy cukrowej: 
1.      W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. 
2.      Następnie dodajemy do niej glukozę i też rozpuszczamy. 
3.      Na stolnicę wysypujemy puder i powoli łączymy go z żelatyną. 
4.      Ugniatamy, aż masa będzie plastyczna. (może być potrzebne więcej pudru) 
5.      Na koniec wałkujemy na placek o grubości około 2 mm. ( resztek możemy wyciąć kwiatki i palemki).  

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Świetny temat na wieczór panieński, tort musiał zrobić prawdziwą furorę. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha pycha pycha!!!!!! najlepszy na świecie!!!!:) -
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  3. extraaaa, no musiał być hitem wieczoru :D ja organizuję niedługo właśnie (ach ten zaszczyt bycia druhną :D) i wymyśliłam coś w stym stylu. noooo powiem Ci, że chyba wypróbuję przepis, bo tort własnej roboty na panieńskim to świetna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł, trzymamy kciuki, żeby wszystko się udało. Napisz koniecznie jak ci wyszło, bo Ula ma buc niedługo druhną i szukamy inspiracji!

      Usuń