środa, 12 czerwca 2013

Ulubiony podwieczorek brytyjczyów, czyli owoce pod kruszonką

Zdaniem Brytyjczyków truskawki, śliwki i inne czerwone owoce pod kruszonką to  jeden z najlepszych pomysłów na pyszny podwieczorek. Zgadzam się z tym w 100%, a dodatkowo jeszcze można dodać, że bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!
Zapraszamy do wypróbowania!

Porcja dla 4 osób
Składniki:
owoce:
-3 duże czerwone śliwki
-ok. 20 dużych truskawek
-3 łyżeczki cukru waniliowego
-2 łyżki cukru typu kryształ
kruszonka:
-100 g cukru typu kryształ
-200 g mąki pszennej
-1/2 kostki masła (100 g)
-1 łyżeczka cukru waniliowego
  
Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy kruszonkę w dużej misce mieszając wszystkie składniki (cukier, mąka, masło) i ugniatamy do czasu aż uzyskamy okruchy.
2. Myjemy dokładnie owoce, szypułkujemy i kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy je z cukrem waniliowym i kryształem. Mieszamy.
3. Do żaroodpornych miseczek wkładamy mieszankę owocową do ok. 2/3 wysokości i posypujemy owoce obficie kruszonką.

4. Wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. pyyycha:) ja właśnie zakupiłam kokilki i planuję upiec jabłka pod taką zdrową kruszonką z płatków owsianych migdałów itp.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, musimy też wypróbować

    OdpowiedzUsuń