czwartek, 6 czerwca 2013

Warzywa z patelni z piersią z kurczaka i kaszą gryczaną

Dzisiaj przedstawiamy pomysł na zdrowy i prosty lunch, który idealnie się sprawdzi nawet wówczas gdy jesteśmy na diecie. Wystarczy 20 minut i możemy już jeść, co może być przydatne podczas sesji. Dodatkowo danie to zawiera kaszę gryczaną, która jest bardzo wartościowym i smacznym elementem obiadów, choć powszechnie cieszy się złą opinią. W takim wydaniu zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Zapraszamy do wypróbowania!


Porcja dla 2 osób
Składniki:
-1 pomidor
-1 torebka kaszy gryczanej
-3/4 cukini
-1/2 fileta z kurczaka
-1 cebula czerwona
-olej do smażenia
-1 łyżeczka warzywka
-pieprz, sól i curry
Sposób przygotowania:

1. Do wrzącej osolonej wody wkładamy torebkę z kaszą gryczaną. Gotujemy przez ok. 15 minut.
2. Kroimy filet z kurczaka w długie, cienkie paski i przyprawiamy pieprzem, solą i curry.
3.Obieramy i myjemy cukinię i cebulę.
4. Cebulę kroimy w  pióra, a cukinię w słupki.Przyprawiamy warzywkiem, solą i pieprzem.
5. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy cukinię i cebulę. Gdy już będą miękkie to dodatkowo kładziemy na patelni kurczaka. Smażymy wszystko na niewielkim ogniu do czasu aż będzie miękkie.
6.  W międzyczasie kroimy pomidora w drobne kawałki i posypujemy drobno posiekaną natką.
7. Wszystkie gotowe rzeczy kładziemy razem na talerz.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Z wyjątkiem kaszy (której nie przełknę) wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń