niedziela, 30 czerwca 2013

Wołowe zrazy zawijane z kluskami śląskimi

Porcja na 6 osób (wychodzi 12 zrazów)
Jednym z naszych ulubionych dań wywodzących się z kuchni polskiej są zawijane zrazy wołowe z  kluskami śląskimi według przepisu naszej babci. Jako dzieci nie lubiłyśmy czerwonego mięsa i tylko w tej potrawie nasza babcia lub rodzice mogli przemycić wołowinę, która jest przecież jednym z najzdrowszych gatunków mięsa. Gdy pierwszy raz przygotowywałyśmy same to danie, postanowiłyśmy je trochę unowocześnić i dodałyśmy ketchup zamiast przecieru pomidorowego, jednak zepsuło to cały smak, tak samo jest jeśli dodacie do zrazów ser lub spróbujecie zrezygnować z karmelu (tak, wiemy nie jest on najzdrowszy, ale to on jest tym kluczowym składnikiem tego dania). Zachęcamy Was do wypróbowania tego przepisu, wierzcie, że dzielimy się z wami jednym z największych skarbów naszej rodziny:-)

Składniki potrzebne do przygotowania sosu i zrazów:
- mąka do obtoczenia mięsa i zaprawienia sosu
- 4 pieczarki
- 6 plasterków boczku
- 4 cebulki dymiki (zimą dodajcie dwie zwykłe)
 - słoiczek przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz mielony Prymat
-kucharek na lato
- łyżka cukru

Sposób przygotowania sosu i zrazów:
  1. Mięso kroimy na około 2 cm plasterki.
  2. Następnie pod folią rozbijamy je, z obu stron, tłuczkiem.
  3. Każdy kawałek solimy i pieprzymy z osobna. Potem smarujemy około łyżeczką przecieru pomidorowego (z jednej strony). 
  4. Na stronie posmarowanej przecierem układamy: pół plasterka boczku, dwa plasterki cebuli, kilka plasterków pieczarek.
  5. Następnie zawijamy zraz tak jak na zdjęciu i obwiązujemy nitką lub przekłuwamy wykałaczką (nitka jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, nie może być tylko kolorowa).
  6. Tak przygotowane zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron, podsmażamy również resztę cebuli i szczypioru, które potem wrzucimy do sosu, wraz z zrazami.

   8.W między czasie w garnku, w którym potem będzie sos, wrzucamy łyżkę cukru i czekamy aż zbrązowienie. Gdy tylko cukier będzie brązowy, zalewamy go gorącą wodą i mieszamy.                             
   9. Do tak powstałego karmelu dokładamy: 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki przyprawy kucharek, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. 
  10.Następnie do karmelu wrzucamy zrazy, cebulą i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 1,5 godziny (dłużej jeśli mięso będzie jeszcze twarde).
  11. Następnie zaprawiamy wodą z mąką.(Do kubka wlewamy zimnej wody ok. ¾ objętości (z ciepłą nie  wyjdzie) i dodajemy mąki pszennej (ok. 3 czubatych łyżek) roztrzepując wszystko widelcem lub ubijaczką, aż nie będzie grudek. Następnie Do zaprawy dokładam łyżeczkę sosu, w ten sposób unikniemy zważenia. Tak przygotowana zaprawę powoli wlewamy do gotującego się sosu, energicznie mieszając, aby uniknąć powstania jednej wielkiej grudy. Czekamy aż sos się zagotuje zdejmujemy go z gazu. Bardzo ważne. Sos ma być gęsty, ale nie galeretowaty, więc  uważajcie by nie przesadzić z zaprawą. Jednak jeśli dodacie za mało to lasagna zamieni się w zupę, a tego chcemy uniknąć.

Składniki potrzebne do przygotowania klusków śląskich:
- 1kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej (niektórzy dodają tylko ziemniaczaną, my jednak wolimy wersję z pszenną, mamy nadzieję, że nie urazi to nikogo ze śląska :-))
- 1 jajko
- łyżka oliwy
-odrobina zimnej wody jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się kleić

Sposób przygotowania klusek śląskich:
1. Ziemianki obieramy, gotujemy, odparowujemy, a następnie przeciskamy przez praskę.
2. Zostawiamy na stolnicy do ostygnięcia.
3. Gdy ziemniaki będą zimne dodajemy do nich pozostałe składniki i  ugniatamy ciasto.
4. Jak ciasto będzie miało konsystencje plasteliny lepimy z niego kulki z wgniecioną dziurką w środku (najlepiej robi się ja małym palcem).
5. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do póki się nie zagotują i nie wypłyną. (nie wolno mieszać)
6. Takie kluski wyławiamy cedzakową łyżką, polewamy sosem i podajemy ze zrazami (pamiętajcie o zdjęciu nitki)

Smacznego!

Jutro przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i czereśniami.
Zapraszamy też do polubienie naszego fanpage!





3 komentarze:

  1. Pycha! Nigdy nie robilam jeszcze klusek slaskich, ale w koncu musze chyba sprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiad prawdziwej kuchni śląskiej tylko modrej kapusty brakuje :)
    Piękny i pyszny ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie zrazy rzuciłaby się cała moja rodzina, a na kluski ja! Obiad- kompromis :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń