wtorek, 30 lipca 2013

American pancakes with berry fruits, czyli pulchne naleśniki z owocami i sosem karmelowym

Nie ma dla nas bardziej spektakularnego śniadania niż american pancakes ze świeżymi, sezonowymi owocami. Do tego stopnia lubimy te pulchne naleśniki, że czasem podajemy je jako deser. Ostatnie z malinami i borówkami polane lepkim i śmietankowym sosem karmelowym, były istnym "niebem w gębie". Pewnie się zgodzicie, że zdjęcia mówią same za siebie i wręcz wołają by zanurzyć się w tej słodkiej przyjemności. Zapraszamy do wypróbowania!
Porcja dla 3 osób

Składniki ciasta:
- koszyk malin (500 g)
- koszyk borówek amerykańskich (200 g)
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder (5 łyżek)
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią(1 łyżka)
- olej do smażenia
- aromaty -może być każdy aromat, który lubimy, ale my polecamy te naturalne. 
Sposób przygotowania ciasta: 
1. W dwóch dużych miskach rozdzielamy żółtka i białka jaj.
2.  Do miski z żółtkiem przesiewamy: mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dolewamy mleka aż ciasto będzie miało konsystencję trochę gęściejszą niż do tradycyjnych naleśników.
3.  Gdy ciasto będzie jednolite, dolewamy odrobinę oleju.
4.  W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
5.  Łączymy zawartości obu misek, dokładając pianę do ciasta i wszystko mieszając łyżką (ważne: robimy to ręcznie bo inaczej ciasto nie będzie pulchne).
6.    Na sam koniec dodajemy aromaty i sodę. Mieszamy.
7.  Naleśniki smażymy na małej patelni, z rozgrzanym olejem. 

8. Myjemy owoce.
9. Naleśniki podajmy z ciepłym sosem karmelowym i owocami.

Składniki potrzebne do sosu:
- 5 łyżek cukru
- 150 ml śmietanki deserowej 30%
Sposób przygotowania: 

1. W małym rondelku, roztapiamy cukier cały czas mieszając. Pamiętajcie by ogień był mały.
2. Gdy cukier się całkowicie roztopi i zacznie zmieniać kolor na złocisty to przykręcamy do minimum palniki bądź całkowicie go wyłączamy i zaczynamy dodawać śmietankę. Uwaga najpierw dodajemy jedna łyżeczkę i od razu szybko mieszamy, by sos się nie zważył. Czynność powtarzamy, aż zrobimy taką ilość sosu jak nam odpowiada.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz