środa, 17 lipca 2013

Frittata z peperoni, pomidorkami koktajlowymi, ziemniakiami i mozzarellą

Dzisiaj mamy kolejny pomysł na ekspresowy lunch. Tym razem chcemy podzielić się z Wami przepisem na  frittatę. Frittata to włoski omlet. Jego podstawą jest masa jajeczna, do której w zależności od upodobań dodajemy przeróżne składniki. Tego typu danie sprawdzi się nie tylko jako szybki lunch, ale także kolacja. Raczej nie polecamy na śniadanie, bo jest dużo bardziej sycąca od tradycyjnego omletu, zwłaszcza jeśli zawiera ziemniaki, tak jak w naszym przepisie.







Składniki: 

- 5 jajek
- 3 ziemniaki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 100 g kiełbasy peperoni
- 1 cebula
- dwie szczypty soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
- pół łyżeczki rozmarynu Prymatu
- mozzarella






Sposób przygotowania:
1. Kroimy wszystkie składniki (tak jak na zdjęciu powyżej).
2. Następnie przygotowujemy masę jajeczną. Rozbijamy jaka, dodajemy do nich szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
 3. Najpierw podsmażamy ziemniaki, gdy te już będą miękkie dodajemy cebulę i kiełbasę. Smażymy przez około 5 minut.
4. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i mozzarellę.
5. Potem zalewamy składniki masą jajeczną i podsmażamy z jednej strony.
6. Gdy frittata będzie ścięta z jednej strony, wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Wyjmujemy gdy wierzch będzie przypieczony.
Smacznego! 

P.s. Nie zapominajcie o konkursie! Czeka na Was ta piękna bransoletka, wykonana z naturalnych kamieni półszlachetnych, z pozłacaną zawieszką i 10% zniżki na pozostałe modele. Więcej informacji pod tym linkiem!

1 komentarz: