piątek, 5 lipca 2013

Lekki lunch czyli zupa zacierkowa z młodych warzyw

Zaczynamy robić się nudne, ale kolejny raz chcemy zachwalać lato za jego cudowne skarby. Zawsze z niecierpliwością czekamy na moment, gdy na targach i  w przydomowych ogródkach zaczną się pojawiać młode warzywa. To one nadają nawet najprostszym  danią wyjątkowości i świeżości lata. Jedną z naszych ulubionych letnich zup jest zacierkowa. My przygotowujemy ją tylko na warzywach (bez dodatku mięsa), ale jeśli wolicie możecie zrobić ją na wywarze z kurczaka, czy bardziej tradycyjnie na żeberkach. Polecamy jednak wypróbowanie opcji bez mięsa, jest ona równie smaczna, a dużo mniej kaloryczna i zdrowsza. 

Składniki:
- litr wody
- 4-5 pokrojonych młodych marchewek
- 2 pokrojone młode pietruszki
- kilka posiekanych liści pora
- posiekana natka pietruszki
- seler naciowy
- 5 młodych ziemniaczków pokrojonych na kawałki 
- 2 łyżeczki Kucharek Gold
- szczypta soli
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego Prymat
Do zacierek
- połowa jajka
- szklanka mąki

Sposób przygotowania:


1. Do garnka wrzucamy pokrojone: marchewki, pietruszki, pora, selera i ziemniaki.
2. Dodajemy kucharka, pieprzu i soli.
3. Gotujemy przez pół godziny. (jeśli robicie wywar na mięsie to godzinę.)
4. Następnie z jajka i mąki zagniatamy zacierki i wrzucamy je  powoli do zupy.
5. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
6. Nalewamy i posypujemy natką.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz