niedziela, 14 lipca 2013

Leśne przysmaki, czyli risotto z kurkami

Wakacje oznaczają początek sezonu na grzyby. Te skarby lasu są królami każdej kuchni, gdyż nie potrzebują żadnych dodatków, by danie z nich stworzone zachwycało i było wykwintne. Oczywiście grzyby dzielą się na te bardziej i mniej arystokratyczne. My dzisiaj użyłyśmy kurek, które jest łatwo kupić i mają przystępną cenę, dzięki czemu każdy może sobie na nie pozwolić. Postanowiłyśmy je przygotować w formie prostego włoskiego risotta prosto z Toskanii. Do tego dania możecie użyć każdego rodzaju  grzybów, który przyjdzie wam do głowy jednak np. prawdziwki trzeba najpierw obrać i sparzyć. Zapewniam, że grzybowe risotto sprawdzi się zarówno na kolacji dla dwojga jak i na proszonej kolacji.
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 250 g kurek 
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól
- olej do smażenia
- ryż (1,5 szklanki)

Sposób przygotowania:
1. Nastawiamy wodę na ryż. Następnie kroimy duże kurki, małe zostawiamy w całości. Czosnek kroimy w plasterki i siekamy natkę. 


2. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek. Jak będzie rumiany wyjmujemy czosnek. 

3. Na tą samą oliwę wrzucamy kurki i podsmażamy około 10 minut.

4, Ja woda na ryż się zagotuje to solimy ją dwie łyżeczki i dolewamy łyżkę oliwy oraz wsypujemy ryż.

5. Zbieramy pół szklanki wody z ryżu i dodajemy do kurek. Wsypujemy też trochę natki. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. 
6. Gdy ryż będzie prawie gotowy, zbieramy półtorej do dwóch szklanek wody. Następnie wlewamy ją do kurek. 


7. Dodajemy odcedzony ryż, kolejną garść natki i gotujemy przez 7 minut.
8. Możemy podawać posypane natką.

Smacznego!
P.s. Już niedługo przewodnik po Sienie, przypominam też o konkursie, więcej informacji pod tym linkiem lub na fanpagu.

1 komentarz: