wtorek, 2 lipca 2013

Letni napój, czyli kompot z truskawek i czereśni

Kompot to typowo polski napój, który jest znany i lubiany w każdym polskim domu. Można go przyrządzić właściwie ze wszystkich owoców, nawet tych suszonych. Kompot idealnie przynosi ochłodę w letnie, upalnie dni i jest tradycyjną alternatywą dla chemicznych napoi, które możemy kupić w sklepach. My przygotowałyśmy kompot z czereśni i truskawek z dodatkiem mięty. 


Składniki:
- pół kg czereśni
- pół kg truskawek
- 1,5 litra wody 
- 10 łyżek cukru
- kilka listków mięty


 Sposób przygotowania:
1. Owoce dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek.
2. Nastawiamy wodę, a gdy sie zagotuje wrzucamy owoce. 
3. Czekamy chwilę, aż się zagotują (max 5 minut) i wyłączamy gaz.
4. Słodzimy napój i zostawiamy na godzinę, by nabrał koloru.
5. Gdy już się schłodzi i nabierze koloru do smaku wrzucamy liście mięty. Możemy dodać kostki lodu.

Miłego dnia!

1 komentarz:

  1. Czyli jak szybko wejść w posiadaie soku, który na pewno nie zawiera konserwantów! :)

    OdpowiedzUsuń