sobota, 20 lipca 2013

My blueberry love, czyli jagodzianki polane błyszczącym lukrem

Jagody przypominają mi lata wczesnego dzieciństwa, kiedy to całą rodziną wybieraliśmy się na długie spacery  po bujnych lasach, w których ściółce rosły niewielkie krzaczki z niebiesko-fioletowymi małymi kulkami, które chętnie zrywałam i potem z wielkim smakiem konsumowałam:))) Dlatego też, do dzisiaj pozostał mi wielki sentyment do tych pysznych, choć niemiłosiernie barwiących nasze buzie owoców lasu, które mają dobroczynny wpływ m.in na nasz wzrok. Dzisiaj postanowiłam Wam zaproponować przepis na proste i smakowite jagodzianki, wypełnione obficie tymi pysznymi owocami. W moim domu jest to podwieczorek, z którego znana jest moja mama, która bardzo chętnie i z dużym zamiłowaniem piecze wszelakie wypieki. Zgodnie ze swoim zamiłowaniem do eksperymentów, nie trzymając się nigdy w pełni przepisów:))) A dzisiaj ja chcę podzielić się z Wami tym rodzinnym przepisem. 

Porcja na ok. 16 jagodzianek średniej wielkości


Składniki potrzebne do rozczynu i ciasta na drożdżówki:
-1 i 1/4 szklanki wody
-2 łyżki cukru kryształ
-50 g drożdży spożywczych w kostce
-5 szklanek maki pszennej
-1/2 szklanki cukru

Składniki potrzebne do wypełnienia jagodzianek:
-Po 2 łyżeczki jagód na każdą jagodziankę, czyli ok 32 łyżeczek. Niestety nie obliczę Wam tego dokładnie,ale pudełko 500 gramowe na pewno wystarczy.
-192 g cukru kryształ

Sposób przygotowania:
1. W niewielkim rondelku podgrzewamy wodę, aby była ciepła ale niegorąca.
2. Następnie dodajemy drożdże i je dokładnie rozcieramy w podgrzanej wodzie, dosypujemy cukier i sól. Ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut aby drożdże zaczęły pracować.


3. Po tym czasie na stolnicy wysypujemy ok. 3 szklanki  mąki i stopniowo wlewamy rozczyn, jednocześnie ugniatając ciasto i dodając cały czas mąkę. Wyrobione ciast powinno być dość miękkie, ale nieklejące się.

4. Z ciasta formułujemy dość długi, a wąski rulon (jak na zdjęciu) i przekrajemy go na pół. Następnie połówki  jeszcze na pół i jeszcze raz:) Należy uważać na to aby kawałki ciasta były tej samej wielkości, bo wtedy jagodzianki wyjdą równej wielkości.

5. Każdy kawałek rozpłaszczamy rękoma i na środku  kładziemy po 2 łyżeczki jagód i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie zawijamy ciasto, tak aby jagodzianka się dobrze kleiła i w trakcie pieczenia nie wypuszczała soku. W razie czego przy sklejaniu możemy sobie pomoc odrobiną zimnej wody. Uformowaną jagodziankę kładziemy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Odejmie nam to dużo zbędnej pracy przy sprzątaniu:)

6. Jak już wszystkie jagodzianki będą uformowane to wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego na ok. 220 stopni i pieczemy przez ok. 20-25 minut, aż wierzchy jagodzianek będą rumiane.

7. Po upływie tego czasu wyjmujemy upieczone jagodzianki z piekarnika, do ostygnięcia. Zimne już jagodzianki pokrywamy na wierzchu lukrem.

Smacznego!

1 komentarz: