poniedziałek, 1 lipca 2013

Owocowa rozkosz czyli, drożdzowe z czereśniami i kruszonką

Lato to nasza ulubiona pora roku, bo jest ciepło i słonecznie, ale także dla tego, że oferuje mnogość pysznych sezonowych owoców i warzyw. Teraz zaczyna się już sezon na czereśnie. Owoc ten smakuje wyśmienicie prosto z drzewa, jak i przetworzony. Dzisiaj mamy dla Was przepis na jedno z naszych ulubionych letnich ciast - drożdżowe z czereśniami i kruszonką. Jak skończy się przepis na czereśnie możecie je przygotować z wiśniami, malinami, porzeczkami... Jakie są wasze ulubione letnie ciasta?


Składniki potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3/5 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 całe jajka i 3 żółtka
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 40 dag czereśni wydrylowanych (jeśli nie macie drylownicy, wystarczy nóż z ostrą końcówką)
Do rozczynu:
- 5 dag drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka (nie gorącego)
- pół szklanki ciepłej wody  (nie gorącej)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania ciasta:

1. Najpierw sporzadzamy rozczyn Do ciepłej wody zmieszanej z mlekiem dodajemy: cukier, mąkę i drożdże. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu.
2. Następnie rozdzielamy jajka na żółtka i białka. Zostawiamy białko tylko z dwóch jajek i ubijamy z niego pianę, na sztywno.
3. Do żółtek wsypujemy przesianą mąkę, cukier, masło (w temperaturze pokojowej) i cukier waniliowy. Wyrabiamy ręką lub dużą  łyżką robiąc około 80 okręgów (minimum!).
4. Następnie dodajemy pianę z białek i jeszcze raz mieszamy.
5. Ciasto przelewamy do wysmarowanej formy ( my wybrałyśmy taką tortową z dziurką). Następnie kładziemy na nim obsypane wcześniej mąką czereśnie. Dzięki temu pięknie się zatopią.
6. Na koniec posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
7. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni (nie otwieramy w trakcie piecznia, bo wyjdzie zakalec lub opadnie).


Składniki potrzebne do przygotowania kruszonki:
-100 g cukru typu kryształ
-200 g mąki pszennej
-1/2 kostki masła (100 g)
Sposób przygotowania kruszonki: 
 - Przygotowujemy kruszonkę w dużej misce mieszając wszystkie składniki (cukier, mąka, masło) i ugniatamy do czasu aż uzyskamy okruchy.

Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszego fanpage na facebooku. A jutro już kolejny przepis z  tygodnia polskiego!

6 komentarzy:

  1. Wspaniałe i ta kruszonka.. pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite ciacho, takie, jak pamiętam z pobytów u Babci na działce :) Wysokie, pięknie wyrośnięte i ta ilość kruszonki! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, rozkosz, rozkosz, nie ma dyskusji! :) Pycha!
    Zjeść taką drożdżówkę w ogrodzie w piękną pogodę, właśnie tak jak na Twoim ostatnim zdjęciu- marzenie :) Esencja wakacji :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Istna rozkosz, piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bombowo, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń