niedziela, 7 lipca 2013

Pomysł na niedzielny obiad, czyli faszerowana pierś z kurczaka z marchewką w stylu angielskim i młodymi ziemniakami

Porcja dla 4 osób
Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami prostym, a zarazem efektownym przepisem na faszerowane filety
z kurczaka, w towarzystwie karmelizowanej, młodej marchewki i młodych ziemniaków z koperkiem. Jest to idealny pomysł na niedzielny obiad, ale także na proszoną kolację. To danie mimo że, proste zachwyca bogactwem smaków (dzięki oryginalnemu farszowi). Zapraszamy do wypróbowania!


Składniki potrzebne do przygotowania faszerowanych filetów z kurczaka:
- 4 połówki filetów z kurczaka
- szczypta soli
-szczypta pieprzu
Farsz:
- 200 g serka feta
- 10 suszonych pomidorów
- skórka z jednej cytryny
- kilka gałązek kolendry
- 1 papryczka chilli

Sposób przygotowania:

1. Do jednej miski wkładamy rozdrobniony serek feta, drobno posiekane chilli, pokrojone w kostkę pomidorki, skórkę z cytryny i posiekaną kolendrę.
2. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Filety myjemy i w środek grubszego brzegu wbijamy nóż, powoli rozcinamy przygotowując kieszonkę.
4. Kieszonkę napełniamy farszem.
5. Następnie filety smażymy z dwóch stron, na wolnym ogniu, przez około 20 minut (inaczej będą surowe!).

Składniki potrzebne do przygotowania marchewek:
- cukier
- masło
- młode marchewki (na 1 osobę 4-5)

Sposób przygotowania:

1. Marchewki dokładnie myjemy. Lekko obieramy, ale tylko z największych nierówności.
2. Następnie gotujemy przez około 30 minut (mają być miękkie, ale nie rozgotowane) w małej ilości wody. Wodę słodzimy łyżeczką cukru i solimy (1/4 łyżeczki).
3. Następnie na patelni roztapiamy 1/3 kostki masła, z odrobiną oliwy.
4. Na rozgrzane masło wrzucamy marchewki i  obficie słodzimy (około 2 łyżeczek). Po pięciu minutach przewracamy i słodzimy jeszcze łyżeczkę.
5. Marchewki podajemy z  kurczakiem i młodymi ziemniakami.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszny obiad... A takie marchewki wprost uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. uroczo i smacznie :) pozdrawiam i polecam przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-wolowe-po-wietnamsku/

    OdpowiedzUsuń