środa, 31 lipca 2013

Rozwiązanie konkursu "Kuchnia inspirowana kolorami"!!!



Dzisiaj zgodnie z zapowiedzią  podsumowanie konkursu "Kuchnia inspirowana kolorami" Najpierw chciałybyśmy podziękować Wam za tak pozytywne reakcje na nasz konkurs i wszystkie zgłoszenia. Naprawdę były bardzo inspirujące i trudno było nam wybrać zwycięzcę. Chciałybyśmy również podziękować marce Mollini za owocną współpracę. Wszystkim uczestnikom przypominamy, że przysługuje im 10% zniżki na bransoletki tej marki. Możecie zamawiać je poprzez fanpage firmy na facebooku (to link). Teraz najważniejsze:
Nagrodę główną czyli bransoletkę Mollini otrzymuje: Pani Magdalena Imielińska. 
Drugie miejsce zajęła: Alicja Charatonik
  Trzecie miejsce zajęła: Dorota Leonow
Pozostałym uczestnikom jeszcze raz dziękujemy i zapraszamy do udziału w następnych konkursach!

Poniżej zamieszczamy zwycięski przepis na ciasto Smerfetka.


Składniki na biszkopt:
-3 jajka
-1/2 szklanki maki
-1/2 szklanki cukru
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w 170*C, przestudzić.

warstwa serowa:
-500 g serka trzykrotnie mielonego
-4 żółtka
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 kostka masła
-2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wody

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Ucierając dodać ser. Na końcu dodać płynne ale wystudzone galaretki.
Tężejącą masę wylać na biszkopt i odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.

pianka niebieska:
-4 białka
-3/4 szklanki cukru
-1 galaretka turkusowa

Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany delikatnie wmieszać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość wyłożyć na warstwę serową.

wierzch:

galaretka niebieska ,
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wylać na zastygłą piankę. Z racji tego, że ciasto robione jest z surowych jajek, należy je przechowywać w lodówce.

 Przepis autorstwa pani Magdaleny Imielińskiej www.cukierenkaklementynki.blogspot.com .

1 komentarz: