piątek, 12 lipca 2013

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to jedno z najlepiej znanych na świecie dań wywodzących się prosto z pięknej i słonecznej Italii. Jednak we Włoszech sos bolognese nazywany jest  ragù alla bolognese. I wcale nie jada się go wraz ze spaghetti, a makaronem tagliatelle. Jednym z jego najważniejszych składników jest wino dodawane do sosu,które następnie odparowujemy. Należy także pamiętać o długim i powolnym gotowaniu. My proponujemy dzisiaj lekko uproszczoną wersję, gdyż prawdziwe włoskie ragù wzbogacone jest  dodatkowo boczkiem, a także mlekiem dodawanym na sam koniec dla zmniejszenia kwasowości dodanych pomidorów. 
Porcja dla 4 osób

Składniki:
-400 g spaghetti
-400 g mielonego udźca wołowego
-2 nieduże marchewki
-1 duża cebula
-500 g pomidorów w kartonie
-3/4 kieliszka  czerwonego, wytrawnego wina, najlepiej włoskiego np. Chianti, czy Brunello
-olej do smażenia
-mała kostka parmezanu
-2 gałązki selera naciowego
-15 listków bazylii

Sposób przygotowania:

1. Kroimy na drobną kostkę marchewki, selera i cebulę. Następnie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy przez ok. 5 minut cebulę, selera i marchew.
2. Dodajemy na patelnię mielone mięso wołowe.  Przesmażamy je ok. 7 minut. Należy pamiętać o tym aby drewnianą łopatką dokładnie porozdzielać mięso na małe części!
3. Gdy już mięso będzie przesmażone dodajemy  jeden z najważniejszych składników sosu bolognese, czyli wino. Czekamy kilka chwil aż wino odparuje.
4. Następnie dodajemy pomidory i dusimy cały sos na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, aby wołowina była miękka. Pamiętajmy o mieszaniu raz na jakiś czas.
5. Po upływie tego czasu przyprawiamy  sos pieprzem i solą.
6. Sos bolognese podajemy ze spaghetti ugotowanym al dente, bądź też jak to zazwyczaj robią włosi, czyli z makaronem tagliatelle. Na nałożony na talerze makaron, polewamy sos i posypujemy startym na drobno parmezanem. Opcjonalnie możemy posypać świeżą bazylią i podać wraz kieliszkiem czerwonego wina:)
Smacznego!



3 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm dawno nie jadłam ostatnio chyba w sylwestra
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie, dziś też robię na obiad, tylko z makaronem pełnoziarnistym(z lidla), mniam :)

    OdpowiedzUsuń