niedziela, 21 lipca 2013

Tortilla z kurczakiem i warzywami z sosem słodka cebulka

Tortilla czyli prosty, okrągły, pszenny placek wywodzący się prosto ze słonecznego Meksyku naszym zdaniem smakuje świetnie prawie ze wszystkim. Zaczynając od grillowanych piersi z kurczaka, poprzez różnorakie szynki. Zdążyliście już poznać dotychczas dwa nasze pomysły na nią. Dzisiaj przedstawiamy wam klasyczną tortille z kurczakiem, mozzarellą i warzywami wzbogaconą przepysznym sosem o smaku słodkiej  cebulki.  Według nas to właśnie sos decyduje o ostatecznym smaku naszej tortilli, więc warto czasami trochę poeksperymentować i spróbować czegoś nowego. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu! Podzielcie się z nami w komentarzach, z czym najbardziej smakuje Wam tortilla?

Porcja dla 2 osób
Składniki:                                                                

-1/3 bakłażana
-1 filet z kurczaka
-1/2 papryki czerwonej
-1/2 papryki zielonej
-1 kostka mozzarelli
-4 placki tortilli
-1/2  białej cebuli
-olej do smażenia
-pieprz ziołowy Prymat, sol, curry, chilli



Składniki potrzebne do sosu:                                  

-3 łyżki miodu
-1,5 łyżki syropu klonowego
1,5 łyżki octu winnego
-1 łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-6 łyżek posiekanej na drobno białej cebuli









Sposób przygotowania sosu słodka cebulka:
1. Do niewielkiego rondelka dodajemy ocet, miód, syrop klonowy i cebulę.
2. Dokładnie wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Wszystkie składniki sosu powinny się ładnie połączyć.
3. Następnie zagęszczamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej i skrapiamy odrobiną cytryny dla zbilansowania smaku i poprawy koloru.
4. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Sposób przygotowania tortilli:

1.Dokładnie kroimy wszystkie warzywa i kurczaka na kawałki.
2. Kurczaka przyprawiamy pieprzem ziołowym marki Prymat, solą chilli i odrobiną curry.
3. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy kurczaka. Gdy ten się już przyzłoci dodajemy pozostałe warzywa i smażymy do czasu aż będą miękkie.
3. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia układamy placki tortilli, smarujemy je równomiernie z jednej strony sosem słodka cebulka.
4. Kroimy mozzarellę w słupki.
5. Usmażone warzywa i kurczaka rozkładamy na powierzchni posmarowanych uprzednio sosem tortilli. Kładziemy na to mozzarellę. Dokładnie zawijamy tortille w taki sposób jak na zdjęciu, gdyż zapewni on nam iż składniki nie będą wypadać ze środka.
6. Pieczemy przez ok 7 minut w piekarniku rozgrzanym na ok. 220 stopni. Mozzarella w tym czasie powinna się roztopić, a placek tortilli stać złocisty i chrupiący.

Smacznego!
Zapraszamy również do wypróbowania naszych pozostałych przepisów na tortille:
Dwóch wariacji na temat tortilli z kurczakiem i tortilli z szynką Guliwer.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz