niedziela, 28 lipca 2013

Włoski deser idealny na lato, czyli malinowe tiramisu

Tiramisu niekwestionowanie kojarzy nam się z domem rodzinnym, bowiem jest to ulubiony deser naszych rodziców. Dlatego też często gdy mamy ochotę zrobić im jakąś miłą, aczkolwiek niewielką niespodziankę przygotowujemy ten deser. W ten weekend były imieniny naszej mamy dlatego też postanowiłyśmy przygotować tiramisu wzbogacone malinami prosto z ogrodu. Naszym zdaniem niewielka ilość krzewów owocowych w przydomowym ogrodzie, wystarczająca na zaspokojenie potrzeb domowników, jest świetnym pomysłem. Nie ma to jak zjeść prosto z krzaczka świeże borówki amerykańskie, maliny (czy też po raz pierwszy w naszym ogrodzie) brzoskwinię. A co wy myślicie o niewielkim ogródki z własnymi owocami np. malinami??
Porcja dla 5 osób
Składniki potrzebne do tiramisu:

-60 ml likieru pomarańczowego (1/4 szklanki)
-1 opakowanie sera mascarpone (500g)
-75 g cukru (1/3 szklanki)
-2 jajka
-pudełko biszkoptów typu kocie języczki
-1 filiżanka zaparzonej czarnej kawy
-ok 45 g startej na drobne wiórki gorzkiej czekolady
-500 g świeżych malin

Sposób przygotowania:
1. Parzymy filiżankę dobrej, raczej mocnej kawy, do  której dodajemy ok. 2 łyżeczki likieru pomarańczowego.
2. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej dodajemy białko, a do drugiej żółtka z  rozdzielanych jajek. 
3. Białka ubijamy mikserem na sztywną  pianę. 
4. Do drugiej miski z żółtkiem, dodajemy cukier i dolewamy likier. Wszystko mieszamy przez ok. 30 sekund mikserem.
5. Następnie miksujemy naszą masę z żółtek, cukru i likieru, stopniowo dokładając do niej serek mascarpone. Miksujemy do czasu uzyskania gładkiej, gęstej, jednolitej masy.

6. Do naszej masy dokładamy ubite wcześniej białko, mieszamy łyżką całość aż wszystko się połączy.
7.Przygotowujemy pucharki, jeśli ich nie mamy możemy użyć ozdobnych miseczek do deserów lub dużej szklanej formy do pieczenia.
8. Na dno każdego z pucharków kładziemy ok. 6 malin. Następnie na to kładziemy po 1 łyżce przygotowanej masy tiramisu.
9. Następnie kładziemy na to dwie połówki zwilżonych 1 łyżeczką kawy biszkoptów.
10. Biszkopty pokrywamy kolejnymi dwoma łyżkami tiramisu.
11. Znowu pokrywamy warstwą biszkoptów polanych łyżeczką kawy, a na to kładziemy kolejną warstwę masy, która powinna wypełnić wysokość naszego pucharku.
12. Tiramisu wkładamy do chłodziarki na ok. 12 godzin aby masa stężała i utworzyła piękną,  kremową konsystencję.

13. Na gotowe już tiramisu kładziemy warstwę świeżych malin i posypujemy na wierzchu gorzką czekoladą, pokrojoną w piękne cieniutkie listki, które możemy wykonać przy użyciu noża. Pamiętajcie aby przy tym uważać na skaleczenia, a jeśli nie chcecie się tego podejmować to można po prostu zetrzeć na drobnych oczkach tarki.   
Smacznego i życzymy miłej niedzieli!
  Przypominamy również o naszym przepisie na klasyczne tiramisu.

3 komentarze:

  1. Thank you, I have just been searching for information approximately this topic
    for a long time and yours is the greatest I've discovered so far. However, what about the conclusion? Are you sure in regards to the supply?

    Feel free to surf to my blog - dzierżawa ekspresów do kawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks for a marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you may be a great author.
    I will be sure to bookmark your blog and will often come back in the foreseeable future.
    I want to encourage one to continue your great job, have a nice
    morning!

    Feel free to visit my web site: www

    OdpowiedzUsuń
  3. Good day! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be
    ok. I'm absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.



    My blog post matt

    OdpowiedzUsuń