poniedziałek, 29 lipca 2013

Wykwintna przystawka, czyli roladki z łososia

Łosoś wędzony świetnie się sprawdza na  eleganckich przyjęciach i proszonych kolacjach gdyż uchodzi za bardzo wykwintną przekąskę i jest powszechnie lubiany. Odradzamy go jednak na mało zobowiązujące spotkania w gronie przyjaciół, bo jest po prostu zbyt drogi. Dzisiaj chciałybyśmy Wam zaproponować pyszne roladki z łososia wędzonego, wypełnione farszem z serka Almette, świeżego koperku, ogórka i posiekanego na drobno wędzonego łososia. Jeśli uważacie, że taka przekąska jest zbyt droga to możecie przygotować farsz i posmarować nim świeżą bagietkę.
Zapraszamy do wypróbowania!  

Składniki:
-200 g łososia wędzonego w plasterkach
-1 opakowanie serka śmietankowego Almette (150 g)
-mały pęczek koperku
-1/2 świeżego ogórka








Sposób przygotowania:
1. Kroimy na drobną kostkę ogórka, siekamy koperek i 2-3 plasterki łososia wędzonego.
2. Wszystkie te składniki łączymy razem z serkiem Almette, dokładnie mieszamy.
3. Na kawałek foli spożywczej kładziemy plasterek łososia wędzonego, na jego środek na całej długości nakładamy farsz. Przy pomocy foli spożywczej dokładnie zawijamy tak aby cały farsz znalazł się w środku rulonika. Następnie przekrajemy dokładnie zawiniętą roladkę na 2-3 części i układamy obok siebie. Czynność powtarzamy do zużycia wszystkich plasterków łososia.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo super przepis :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne :) Szukałam jakiejś prostej, ładnie wyglądającej przystawki od wczoraj i wreszcie tu na tym świetnym blogu, znalazłam to co chciałam :)

    OdpowiedzUsuń