sobota, 17 sierpnia 2013

Apetyczny kurczak curry według przepisu Sophie Dahl

Tym razem chciałybyśmy podzielić się z Wami przepisem na kurczaka w curry zaczerpniętym z książki Sophie Dahl pt. Apetyczna Panna Dahl. Jest to jedna z naszych ulubionych kulinarnych pozycji. Oczarowuje już sama okładka kolorowa, wiejska i sielankowa. Potem jest jeszcze lepiej, przejrzysty podział na pory roku (tak my też uwielbiamy gotować w zgodzie z rytmem natury!), ciekawe i inspirujące przepisy, do tego naprawdę proste w wykonaniu. Sophie podobnie jak my jest kucharką amatorką, ale naszym zdaniem reprezentuje poziom profesjonalistki. Jej książkę można traktować zarówno jako poradnik kulinarny, jak i zbiór ciekawych historii. Możemy z niej się dowiedzieć m.in kto zaraził pannę Dahl pasją do gotowania, jak została modelką plus size, czy jak wyglądało jej dzieciństwo. Ta książka zagościła w naszej bibliotece już kilka lat temu, ale ostatnio z okazji tego weekendu kuchni brytyjskiej znowu do niej powróciłyśmy i odkryłyśmy nowe ciekawe pozycje. No tak, ale miało być o kurczaku w curry, a nie o Sophie...
Tak naprawdę to długo zastanawiałyśmy się, czy to danie pasuje do tygodnia z kuchnią brytyjską, bo wywodzi się z kuchni indyjskiej. Jednak widząc jak przyjęło się ono w Wielkiej Brytanii, jak często Brytyjczycy je jadają, uznałyśmy, że można już go uznać za część brytyjskiej tradycji kulinarnej. A wy jak myślicie kiedy danie zaczyna być częścią kuchni narodowej? Czekamy na Wasze opinie w komentarzach:-) 
Porcja dla 3 osób

Składniki: 
- 4 cebulki szalotki
- 2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego świeżego imbiru
- 3 łyżki curry w proszku
- 4 filety z piersi z kurczaka
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego Prymat
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 pęczek świeżej posiekanej kolendry (jeśli nie macie kolendry może być natka pietruszki, co prawda nie jest zgodna ani z brytyjską, ani z indyjską tradycją, ale też pasuje)
- olej do smażenia
 -szklanka ryżu
Sposób przygotowania:
1. Siekamy drobno: cebulę, chilli, czosnek.Ścieramy imbir. To wszystko razem podsmażamy przez kilka minut.
2. Następnie w kostkę kroimy kurczaka i dorzucamy na patelnię.
3. Gdy kurczak się usmaży dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku.
4. Na koniec danie podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem i posypujemy posiekaną kolendrą. 
Smacznego!

Pamiętajcie o polubieniu naszego fanpage na Facebooku! Oto link

2 komentarze:

  1. Pychota! Bardzo fajny pomysł z tym weekendem brytyjskim

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiad!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń