czwartek, 15 sierpnia 2013

Chocolate con churros, czyli pomysł na śniadanie po hiszpańsku

Czy może być coś lepszego niż chwila z churros, gorącą czekoladą i interesującą książką? A jak Wy dzisiaj odpoczywacie?
Churros to  popularna w Hiszpanii śniadaniowa przekąska podawana zazwyczaj z gorącą czekoladą o lekko budyniowatej konsystencji. Churros przygotowywane jest z mąki pszennej, cukru i oleju, smażone na głębokim tłuszczu. Sprzedaje się je w sklepach zwanych churreriami.  Można je spotkać z różnymi dodatkami np: posypywane cukrem pudrem bądź kryształem lub maczane w gorącej czekoladzie. My  wybrałyśmy właśnie wersję z czekoladą. Pomimo iż nasze churros ze ze względu na niezbyt profesjonalny rękaw cukierniczy nie mają charakterystycznego przekroju w kształcie gwiazdy to smakują wyśmienicie, przypominając mi smakiem te jedzone podczas świątecznego kiermaszu we Francji, czy też w jednej z knajpek w słonecznej Barcelonie. Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki:
-225 ml wody
-100 g masła 
-2 łyżki cukru trzcinowego 
-szczypta soli
-1/2 litra oleju  rzepakowego
-225 g mąki pszennej
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżka cukru z prawdziwej wanilii
-2 jajka średniej wielkości

Sposób przygotowania:
1. Gotujemy wodę z masłem, cukrem, solą, do czasu aż masło się roztopi.
2. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy: mąkę, cukier waniliowy oraz cynamon. Energicznie ubijamy.
3. Gdy masa trochę ostygnie dodajemy dwa jajka i znowu energicznie ubijamy. (Jakby masa była zbyt rzadka dodajcie odrobinę mąki. Generalnie powinna mieć konsystencję podobną do ciasta na polskie pączki.)
4. Do garnka, wypełnionego w 1/3 rozgrzanym olejem, wyciskamy nasze churros za pomocą rękawa cukierniczego i przycinamy nożyczkami kuchennymi. Długość i kształt zależą od wielkości garnka i waszych preferencji.
5. Smażymy przez ok. 5 minut. Churros mają być złote na wierzchu.
5. Jeszcze ciepłe możecie obtoczyć w cukrze.
Smacznego!

Zapraszamy do polubienia naszego fanpage na facebooku. Oto link.
Jeżeli czekoladę też chcecie przygotować sami zapraszam do wypróbowania naszego przepisu na czekoladę z migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz