piątek, 16 sierpnia 2013

Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska prosto z Wysp Brytyjskich

Cottage pie to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii potrawa mięsno-warzywna przykryta pierzynką z ziemniaków purée, które powinny być z wierzchu lekko chrupiące, a w środku miękkie. Do przygotowania zapiekanki wiejskiej używa się mielonej wołowiny, natomiast do bardzo podobnej i równie popularnej zapiekanki pasterskiej używa  się jagnięciny.My ze względu na problemy z dostaniem w Warszawie dobrej jakości jagnięciny zdecydowałyśmy się na przygotowanie zapiekanki wiejskiej. Przejrzałyśmy wiele przepisów i z ich miksu powstała nasza wersja. Jest ona naprawdę prosta w przygotowaniu. Sama zapiekanka wyśmienicie smakuje i naszym zdaniem dobrze wpasowuje się w kubki smakowe Polaków. Do tego jest niesamowicie sycąca. Z tego przepisu wychodzą cztery chochelki i wierzcie, mimo swoich niepozornych rozmiarów, nasycą nawet dorosłego mężczyznę. To co nas najbardziej zauroczyło w tej zapiekance to jej swojskość. Latem smakuje ona wyjątkowo dobrze, bo można dodać do niej świeże, gruntowe pomidory i warzywa prosto z ogródka.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu:
- 40 dag chudej mielonej wołowiny 
- 3 świeże pomidory, najlepiej malinowe (zimą wystarczą 2 puszki pomidorów w kostkach)
- 2 duże marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 1/3 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki sosu Worcestershire i pół łyżeczki przyprawy do wołowiny Prymatu (jeśli nie znajdziecie sosu dodajcie łyżeczkę przyprawy i jedno anchois by nadać lekko rybnego posmaku)
- 2 liście laurowe (pamiętajcie o ich wyjęciu przed przelaniem dania do chochelek)
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 gałązki rozmarynu
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku  Prymatu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego 

Sposób przygotowania sosu:
1. Pomidory myjemy nacinamy ich skórkę w kilku miejscach, najlepiej na krzyż. Następnie zalewamy je wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wyrzucając nasiona. 
2. Marchewki, selera, cebulę kroimy w kostkę i następnie podsmażamy przez około 5 minut. 
3. Potem dodajemy do nich wołowinę i smażymy aż przestanie być surowa. 
4. Następnie dodajemy posiekany czosnek, połowę natki, liście laurowe i pomidory.
5. Gdy pomidory zaczną się rozpadać dolewamy bulion i wino. 
6. Wszystko przyprawiamy sosem Worcestershire, przyprawą do wołowiny, solą, pieprzem, rozmarynem.
7. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną.
8. Następnie redukujemy sos i nakładamy do chochelek.

Składniki potrzebne do przygotowania puree:
- 5 dużych  ziemniaków (odmiana na puree, czyli taka, która łatwo się rozpada)
- 100 g sera cheddar
- ząbek czosnku
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania puree: (w tym samym czasie co sos)
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
2. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
3. Po ugotowaniu ziemniaki odparowujemy i rozdrabniamy ( my by zrobić to szybciej używamy melaksera). Pamiętajcie by to robić jak sos już będzie prawie gotowy, bo zapiekanka z odębiałymi ziemniakami smakuje fatalnie!
4. Następnie dodajemy do nich ser, czosnek i mieszamy. 
5. Próbujemy, jeśli są jeszcze za mało słone, dosalamy.
6. Potem na każdą chochelkę wyciskamy ziemniaki za pomocą rękawa cukierniczego.
7. Zapiekanki pieczemy, aż puree nie będzie miało z wierzchu złocistej skorupki. Uwaga! Chochelki ustawcie na blaszce, bo sos lubi wypływać. 
8. Po upieczeniu zapiekanki posypujemy resztą natki. 
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszego fanpage na facebooku. Oto link

4 komentarze:

  1. Wygląda kusząco :> muszę w końcu zabrać się za ta zapiekankę

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji nie znałam - sama robiłam niedawno cottage pie z wołowiną ;) Ale takiego też muszę spróbować :P


    Chciałam również zachęcić do dodania przepisu również do akcji Witamy Royal Baby :)

    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/witamy-royal-baby-boy-kuchnia-brytyjska

    OdpowiedzUsuń
  3. Tę zapiekankę mam w planach. Cudowna wersja. Zapraszam też do dodania jej do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń