piątek, 23 sierpnia 2013

Danie z woka, czyli kurczak niedokońca azjatycki

Jak już wiecie, uwielbiamy odkrywać  nowe smaki, nowe kuchnie. Jedną z takich najmniej przez nas znanych jest kuchnia azjatycka. Tak naprawdę poza okazjonalnymi wypadami do azjatyckich knajpek, nigdy nie miałyśmy z nią większej styczności. Jednak zakochałyśmy się w sosie sojowym (dodajemy go do wielu dań często zupełnie niezwiązanych z kuchnią azjatycką). Dlatego też ostatnio postanowiłyśmy odkurzyć rzadko używanego woka i przygotować kurczaka w sosie lekko inspirowanym orientalnymi smakami. Danie wyszło wyśmienite, więc uznałyśmy że pozdzielimy się z Wami tym zaimprowizowanym przepisem.
Porcja dla 2 osób

Składniki:
- 150 g ryżu
- 1 filet z kurczaka
- 2 główki cykorii
- 4 pieczarki
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chilli (ta mało, bo musi być ostra)
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1/2 szklanki pomidorów
- łyżeczka Kucharka Gold
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego Prymat
-  marynata do mięs pikantna Prymat
- papryka słodka w proszku Prymat



 
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w marynacie do mięs. Następnie smażymy kurczka na oleju w woku. 

2. Gdy kurczak będzie zarumieniony dodajemy od niego pokrojone warzywa (Ważne byście je wczesniej przygotowali).

4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy chilli, kucharek, sos sojowy, pomidory, pieprz. Pamiętajcie by wyważyć smak pomiędzy słodyczą pomidorów, a słonym posmakiem sosu sojowego.
5. Danie podajemy z ryżem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz