wtorek, 20 sierpnia 2013

Dietetyczne menu na cały dzień, zaczynamy od smacznego kurczaka z brązowym ryżem

Też czasami macie wrażenie, że sobie za bardzo pofolgowaliście i zjedliście za dużo kalorycznych i tłustych potraw? Pomimo, iż wciąż mieścimy się w nasze ukochane jeansy, które są wyznacznikiem tego czy przytyliśmy czy też nie, czasami chyba każdy ma ochotę na bardziej delikatną, mniej kaloryczna, pełnowartościową, a jednocześnie wciąż pyszną żywność. Dlatego też dzisiaj chciałabym wam zaproponować przykładowe menu, które świetnie się sprawdzi, gdy jesteśmy na diecie.
DANIE GŁÓWNE - gotowany filet z kurczaka z brązowym ryżem i fasolką szparagową
Porcja dla 2 osób
Składniki:
-100 g ryżu naturalnego, brązowego(353 kcal)
-10 g startego na drobno sera parmezan (45 kcal)
-1,5 łyżki oliwy z oliwek (300 kcal)
-bulion
-sól
-1 filet z kurczaka (257 kcal)
-fasolka szparagowa

Sposób przygotowania:
1. Gotujemy ryż przez 30 minut od czasu zagotowania wody. Woda powinna być osolona, z dodatkiem jednej łyżeczki masła.
2. Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie  z dodatkiem 2 łyżeczek soli i 2 łyżeczek cukru, oraz 1/2 łyżeczki masła. Gdy woda, w której gotujemy fasolkę się zagotuje przykręcamy palnik na minimum. Gotujemy przez ok 1 godzinę na minimalnym ogniu.
3. Aby nasz kurczak był nisko kaloryczny najlepiej przygotować go w wersji gotowanej. Do tego będzie nam potrzebny bulion warzywny (przepis można wykorzystać np. stąd), w którym będziemy na niewielkim ogniu gotować filet z kurczaka przez ok 45-50 minut, tzn.do czasu aż mięso będzie miękkie.
4. Gdy ryż już będzie miękki to go odcedzamy i  przekładamy do miski. Dodajemy do niego starty parmezan, oliwę z oliwek (fakultatywnie wtedy zaoszczędzicie po 150 kcal) i 1/3 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerz.
5. Kurczaka po ugotowaniu możemy pokroić na cienkie plastry i lekko posypać papryką słodką dla poprawy smaku. Również nakładamy na talerz, podobnie jak  fasolkę którą odcedzamy z wody po ugotowaniu.

Gwarantujemy wam, że dzięki takiemu obiadowi bez problemu zaspokoicie swój głód na dłuższy czas, a proponowane danie posiada zaledwie od ok. 400 do  550 kcal (zależy od tego czy zdecydujemy się na dodanie oliwy z oliwek) jako porcja dla jednej osoby!!!. Dodatkowo możecie do tego przygotować np. jedną z proponowanych zup kremów, które mogą powstać na bulionie potrzebnym do ugotowania kurczaka. Świetnie się tutaj sprawdzi pyszna zupa krem z zielonego groszku (przepis tutaj).
DESER
Moim zdanie z racji tego iż mamy aktualnie lato i bardzo duży wybór owoców sezonowych na deser, o którym oczywiście nie możemy zapomnieć sprawdzą się np. brzoskwinie, albo pyszne maliny, czy jeżyny.
ŚNIADANIE- owsianka ze świeżymi, sezonowymi owocami 
Pamiętacie przepis na pyszną i pożywną owsiankę (przepis znajdziecie tutaj)? Moim zdaniem to świetny posiłek na dobry początek dnia, który da nam bardzo dużo energii!!!
KOLACJA- Paprykowy łosoś podawany z paprykowo-pomidorowym kuskusem
Przygotowanie łososia:
1.       Kroimy pasek łososia z filetu.
2.       Przyprawiamy papryką słodką, solą i pieprzem, polewamy odrobiną oleju z pestek winogron.
3.     Pieczemy w piekarniku przez ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
Składniki kuskusu na 1 osobę:
- pół szklanki kuskusu
- 6 pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych
- 1/5 cebuli pokrojona w drobną kostkę
- pół ząbku czosnku
- 1/4  łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z plasterka cytryny
- 5 posiekanych listków bazylii
Sposób przygotowania:
1.       Kuskus przyprawiamy: papryką, solą i pieprzem. Następnie zalewamy gorącą wodą trochę ponad kaszkę.
2.       Następnie przykrywamy i czekamy około 7 minut.
3.       Gdy kaszka będzie gotowa dokładamy pomidorki, cebulę, czosnek, bazylię oraz sok z cytryny i oliwę. Dokładnie mieszamy.
4.       W między czasie namaczamy miseczkę w gorącej wodzie. Potem wkładamy tam kaszkę i odwracamy na talerzu, tak by nadać kuskusowi formę wieżyczki.
5.       Kładziemy upieczonego łososia i kawałek cytryny. Podajemy.
Smacznego!

1 komentarz: