niedziela, 4 sierpnia 2013

Imprezowa przystawka, czyli pieczarki faszerowane mozzarellą i boczkiem

Faszerowane pieczarki to przystawka, która świetnie się sprawdza na różnego rodzaju przyjęciach ze względu na to, iż możemy je przygotować jeszcze przed przyjściem gości, a potem już tylko zapiec w piekarniku. My dzisiaj proponujemy Wam pieczarki faszerowane serem mozzarella i szczypiorkiem, boczkiem i przewiązane świeżym szczypiorkiem. Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki:
-20 pieczarek
-1 kostka mozzarelli
-pęczek świeżego szczypiorku
-5 plasterków boczku wędzonego

Sposób przygotowania:
1. Dokładnie myjemy wszystkie pieczarki i przy pomocy noża delikatnie wykrajemy nóżkę, pozostawiając sam kapelusz pieczarki.
2. Kroimy mozzarellę w drobną kostkę i siekamy połowę szczypiorku. Mieszamy ze sobą szczypiorek i mozzarellę. Plastry boczku kroimy na kawałki średniej wielkości.

3. Wypełniamy kapelusz pieczarki mozzarellą i kładziemy na to kawałki boczku.
4. Wypełnione pieczarki przewiązujemy szczypiorkiem.

5. Faszerowane pieczarki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut. Pieczarki mają być miękkie, a boczek chrupiący. Podajemy na ciepło.
Smacznego!  
P.s. Przypominamy nasze przepisy na faszerowane warzywa:
-faszerowanego bakłażana
-faszerowane papryki

2 komentarze:

  1. lubie to!
    zapraszam na rozdanie do siebie!
    www.cookplease.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra ! Muszę spróbować !
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń