środa, 14 sierpnia 2013

Jamón serrano, czyli kolejny pomysł na hiszpańskie tapas

Dzisiaj skupiamy się na temacie tapas, czyli niewielkich przekąsek podawanych w hiszpańskich barach i restauracjach, które świetnie się sprawdzają przy drinkach czy też przed kolacją. Do popularnych tapas należą różnego rodzaju owoce morza, wcześniej już wspomniana hiszpańska tortilla, patatas bravas, czy też właśnie dzisiaj przez nas proponowana jamón  serrano. Jest to niewielka kanapka przyrządzana ze świeżej  bagietki, nasmarowanej odrobiną oliwy z oliwek, pasty z lekko przesmażonych pomidorów i właśnie szynki serrano. Szynka serrano jest to surowa, długo dojrzewająca szynka bardzo popularna właśnie m.in. na obszarze Katalonii. Wytwarza się ją z udźców wieprzowych z kością, czyli właśnie tzw. jamón. W Polsce można ją również bardzo łatwo znaleźć m.in. w popularnych sieciach supermarketów. 


Składniki:
-4 plasterki szynki serrano
-1/2 świeżego pomidora
-1/2 bagietki klasycznej lub rustykalnej 
-oliwa z oliwek
-sól

Sposób przygotowania:
1. Przekrajemy bagietkę wzdłuż na pół i następnie na mniejsze kromki.

2. Smarujemy każdy kawałek bagietki niewielką ilością oliwy z oliwek (po ok. 1/2 łyżeczki).

3. Sparzymy wrzątkiem pomidora, pozbywamy się skóry i nasion. Kroimy go na małe kawałki. Podsmażamy na patelni przez chwilę aby pomidor  uzyskał konsystencję musu. Doprawiamy szczyptą soli. 
4. Bagietki smarujemy niewielką ilością przygotowanej pasty pomidorowej. 
5. Na wierzchu kładziemy po plasterku szynki serrano.
6. Tapas  jest już gotowe do podania.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. I like the valuable info you supply on your articles.
    I will bookmark your blog and take a look at again right
    here frequently. I'm fairly sure I'll be told many new stuff right
    right here! Good luck for the following!
    Also visit my webpage - jamon serrano

    OdpowiedzUsuń