wtorek, 27 sierpnia 2013

Le polpette di melanzane, czyli pulpety z bakłażana w sosie pomidorowym

Pulpety z bakłażana jak wiele włoskich dań wywodzą się z kuchni biedoty i są zaliczane do prostych, mało skomplikowanych dań. We współczesnym świecie są doskonałym pomysłem na zdrowe, wegetariańskie danie. W smaku są dużo lepsze od tych sojowych. Podane bez sosu mogę być świetną przekąską na imprezę.

Składniki:
 - 3 bakłażany
- szklanka bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- pęczek bazylii
- 40 g startego parmezanu
- sól 
- pieprz 
- oliwa
Sposób przygotowania:
1.  Bakłażany przekrajemy na pół (w kształt łódek), solimy i polewamy obficie oliwą (tak by cały miąższ był zalany).
2. Następnie pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Gdy bakłażany lekko ostygną, wydłubujemy miąższ i wyciskamy z niego nadmiar wody.
4. Następnie do miąższu dodajmy parmezan, posiekane czosnek i bazylię, bułkę tartą, jajko, szczyptę soli i pieprzu. 
5. Wszystko dokładnie mieszamy i z tak powstałej masy formułujemy pulpeciki.
6. Następnie smażymy pulpeciki.
 7. Podajmy je z makaronem i sosem z pomidorów. 
 Składniki potrzebne do przygotowania sosu:
- 6 dużych pomidorów lub dwie puszki pomidorów w kostkach
- 1 duża cebula
- sól 
- pieprz
- pęczek bazylii
Sposób przygotowania sosu:
1. Cebule podsmażamy na złoto.
2. Następnie dodajemy do niej obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory.
3. Smażymy aż pomidory zaczną się rozpadać.
4. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i bazylią.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Strasznie duzo "biednych" przepisow awansowalo z czasem, nieprawdaz? Zjadlabym takie pulpeciki...

    OdpowiedzUsuń