sobota, 3 sierpnia 2013

Słodka chwila zapomnienia czyli, malinowo - migdałowe muffiny

Muffiny to idealne ciasteczka na wszelkiego rodzaju przyjęcia co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze pięknie wyglądają i dodają elegancji każdemu przyjęciu. Po drugie świetnie smakują i wszyscy się nimi zajadają. Dlatego też bardzo często goszczą na naszych rodzinnych przyjęciach oraz na imprezach w gronie znajomych. Tym razem przygotowałyśmy wersję malinowo - migdałową z dżemem z malin domowej roboty. Zapomniałyśmy wspomnieć o najważniejszym są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu :-) Zapraszamy do wypróbowania, ten przepis nigdy nie zawodzi!
Składniki ciasta:
Pierwsza miska:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-  pół szklanki cukru trzcinowego
- 100 g zmielonych migdałów
- 5 łyżek kakao
Druga miska:
- szklanka mleka
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- ziarna z jednej laski wanilii
Nadzienie:
- dżem malinowy, my używamy domowej roboty, ale może być też ze sklepu pod warunkiem, że będzie słodki i gęsty 
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania ciasta: 
1. Najpierw w dwóch miskach mieszamy podane składniki.
2 Następnie mieszamy ze sobą zawartości obu misek.
3. Przygotowujemy foremki na muffinki i wykładamy je papilotkami.
4. Przekładamy ciasto do foremek.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.
6. Następnie gdy muffinki ostygną przekrawamy je na pół i przekładamy gęstym dżemem malinowym. 
7. Na koniec sypiemy cukrem pudrem i układamy na ozdobnej paterze.
Smacznego!
 Polecamy nasze przepisy na cupcakes:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz