środa, 14 sierpnia 2013

Tapas czyli hiszpańska tortilla

Nie wyobrażamy sobie hiszpańskiej kolacji bez tapas, które idealnie zaostrza apetyt i smakuje wyśmienicie. Podczas naszego ostatniego pobytu w Barcelonie zdarzało się nam poprzestać tylko na tapas, gdyż były wyborne. Dlatego też dzisiaj chcemy podzielić się z Wami przepisem na jedno z naszych ulubionych tapas, czyli hiszpańską tortillę. Jest to rodzaj omletu wypełnionego podsmażanymi ziemniakami. My do naszego dodałyśmy dodatkowo czerwoną cebulę i świeżą bazylię. Zapraszamy do wypróbowania! A jeszcze dzisiaj poznacie przepis na kolejne tapas.
Składniki:
- 5 jaj
- 4 ziemniaki (średniej wielkości)
- 1 czerwona cebula
- kilka listków bazylii
- olej i masło do smażenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego Prymat
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroimy w krążki jak na chipsy. Cebulę w pióra.

2. Na rozgrzanym maśle z olejem (musi go być dość dużo) smażymy ziemniaki, aż będą złote i chrupiące. Następnie zdejmujemy je i smażymy cebulę.

3. Do roztrzepanych posolonych(1/4 łyżeczki) i popieprzonych jajek (1/3 łyżeczki) dodajemy  posiekaną bazylię, ziemniaki i cebulę. Wszystko mieszamy, wylewamy na patelnię i smażymy.

4. Jak omlet będzie złoty z jednej strony zsuwamy go na pokrywkę i za jej pomocą odwracamy na drugą stronę. 

5. Smażymy z drugiej strony i omlet jest gotowy. Do tapas kroimy go na mniejsze części i podajemy z winem pasującym do przystawek. Naszym zdaniem sprawdzi się tu idealnie schłodzone, półwytrawne Celebro Spain (www.facebook.com/KlubCelebro).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. wygląda to genialnie, na pewno coś takiego zrobie!

    co powiesz na rozdanie kulinarne u mnie?:)

    OdpowiedzUsuń