niedziela, 1 września 2013

Uśmiechnięte ciasto, czyli ekspresowy wypiek czekoladowo-migdałowy

Nic tak nie poprawia humoru  jak czekolada, która zwiększa wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Dlatego też warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze ciasto idealne na niepogodę i zły nastrój. Wiem, wiem nie powinniśmy poprawiać sobie humoru jedzeniem, ale raz na jakiś czas jak tak uczynimy to raczej nam nie zaszkodzi. Dla mnie idealnie w takich sytuacjach sprawdza się czekoladowe ciasto, do którego zamiast mąki dodajemy drobno zmielone, na pył migdały.Dodatkowo aby wywołać uśmiech na twarzy możemy posypując go pudrem odcisnąć kształt uśmiechniętej buzi. Sprawdziłam, działa rozweselająco:))) Zachęcam do wypróbowania!
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
-150 g drobno zmielonych migdałów (powinny przypominać drobny pył, mąkę)
-1 łyżka mąki 
-150 g oleju z pestek winogron (sprawdzi się tutaj idealnie,gdyż nie posiada intensywnego smaku!)
-50 g mielonego kakao
-125 ml wrzącej wody
-szczypta soli
-2,5 łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii
-200 g cukru trzcinowego
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-3 duże jajka
-cukier  puder do posypania na wierzchu

Sposób przygotowania:
1. Do dużego kubka wsypujemy kakao, cukier waniliowy i zalewamy to wrzątkiem. Dokładnie mieszamy do czasu uzyskania jednolitego płynu, bez żadnych grudek.
2. W małej misce łączymy zmielone migdały, sodę oczyszczoną i sól.
3. W drugiej misce łączymy cukier trzcinowy, jajka i olej. Dokładnie miksujemy przez ok. 3 minuty, do uzyskania konsystencji przypominającej dość gęsty krem. Dodajemy do tego nasze kakao i mieszankę migdałów, sody i soli. Wszystko miksujemy ponownie przez ok. 1 minutę na niskich obrotach.

4. Przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. 

5. Możemy podawać na ciepło, bądź też zimno. Pamiętajmy o posypaniu przestudzonego ciasta cukrem pudrem. 
Ciasto najlepiej smakuje podawane z pysznym, półsłodkim winem deserowym Celebro Semi Sweet Rose (https://www.facebook.com/KlubCelebro?fref=ts). Jego orzeźwiający, owocowy smak idealnie współgra z ciastami i innymi deserami. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ten uśmiech od razu poprawia humor:-)

    OdpowiedzUsuń