sobota, 31 sierpnia 2013

Włoskie inspiracje czyli pieczona ryba z warzywami i orzotto

U nas w domu zgodnie z polską tradycją w piątki jada się dania bezmięsne, najczęściej rybne. Jednak by nie jeść ciągle tego samego staramy się szukać nowych inspiracji. Od lat jadamy pieczoną rybę z warzywami, tym razem jednak uprościłyśmy jej przygotowanie i dodałyśmy do niej złociste i lepkie orzotto. Wiele osób uważa pieczoną rybę za suchą jednak polana oliwią i podana z warzywami jest soczysta i chrupiąca. W pełnej wersji przygotowujemy paczuszki z ryby z pesto w środku, (ten przepis podamy Wam innym razem), tutaj ryba jet pieczona, tak jak często jada się ją we Włoszech tzn. z pomidorami na wierzchu.  Do takiej delikatnej ryby orzotto pasuje idealnie. Orzotto przygotowuje się jak risotto, tylko zamiast ryżu używamy pęczaku. Samo orzotto lub ryba mogłyby być osobnymi daniami, ale według nas podane razem idealnie się uzupełniają i są naprawdę sycące. 
Porcja dla 2 osób
Składniki potrzebne do przygotowania ryby:
- duży kawałek pstrąga
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
-sól 
- pieprz
- 1 pomidor
- kilka pomidorków koktajlowych
- papryka
- cytryna
 - olej z pestek winogron
Sposób przygotowania:
1. Z ryby wyjmujemy ości, solimy ją, pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie smarujemy posiekanym czosnkiem.
2. Ryby układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, na kawałki ryby kładziemy po plasterku pomidora (tak by każda osoba miała kawałek z plasterkiem).
3. Wokół układamy wybrane przez nas warzywa.
4. Na koniec polewamy rybę olejem z pestek winogron. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia ustawiamy termoobieg, w ten sposób ryba będzie bardziej chrupiąca.
Składniki potrzebne do przygotowania orzotta:
- 100 g pęczaku
- litr bulionu
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
 - 1/4 łyżeczki szafranu
- 1 cebula
- 30 g parmezanu
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Siekamy cebulę i podsmażmy ją na patelni. 
2. Następnie dorzucamy do niej pęczak i jeszcze chwilę podsmażamy.
3. Potem zalewamy kaszę bulionem  i winem. Przepis na bulion znajdziecie tutaj. Gotujemy przez około pół godziny na wolnym ogniu.
4. Jak pęczak wchłonie cały bulion to dodajemy do niego starty paremezan.
5. Orzotto podajemy posypane natka pietruszki.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się strona ;) sporo informacji i estetycznie przedstawione.
    Pozdrawiam

    My site: spis stron

    OdpowiedzUsuń
  2. Imponujący serwis. Bardzo podoba mi się szata graficzna.
    Życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu strony!

    My web-site; reklama w necie

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna strona, gratuluję znajomości tematu. pozdrawiam

    Also visit my site - polecane strony

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny serwis. zajrzałam tu przypadkiem,
    ale chyba będę częściej odwiedzać. pozdrawiam

    Feel free to surf to my web page: marketing internetowy

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, znalazłem u państwa na stronie masę interesujących mnie informacji.
    Oby tak dalej! Pozdrawiam

    My weblog ... marketing internetowy

    OdpowiedzUsuń