niedziela, 18 sierpnia 2013

Wystawny niedzielny obiad czyli kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany od zawsze kojarzy nam się z wystawnym, eleganckim obiadem i Wielką Brytanią. Często gości on na domowym stole w święta, urodziny, imieniny lub gdy chcemy coś uczcić. Nie jest to raczej danie, które będziemy przygotowywać każdej niedzieli, gdyż jest zbyt pracochłonne, ale wierzcie nam jak go zaserwujecie wszyscy goście poczują się docenieni i pochwalą Wasze umiejętności kulinarne. Ten przepis pochodzi od Gordona Ramsaya. W naszej wersji podajemy go z pieczonymi ziemniakami w mundurkach.
Składniki:
- papryka słodka
- cytryna
- szklanka wina
Farsz:
- kawałek kiełbasy chorizo
- 1 duża cebula
- 200 g fasoli
- 200 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania kurczaka:
1. Dzień przed przygotowaniem namaczamy fasolę w wodzie.
2. Następnego dnia nastawiamy ją na wolnym ogniu w niewielkiej ilości wody. Powinna się gotować około 2-3 godzin. Jeśli chcecie sobie zaoszczędzić pracy użyjcie fasolki z puszki.
3. Następnie myjemy dokładnie ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Potem przekładamy je do blachy i posypujemy papryką słodką, solą i pieprzem.














4. Kurczaka myjemy, odcinamy gardziołek, wyciągamy wnętrzności (zazwyczaj w sklepach sprzedają już bez wnętrzności, ale warto się upewnić). 
5. Następnie kurczaka solimy i pieprzymy ze wszystkich stron, nacieramy też lekko tymiankiem i papryką słodką.  Masujemy delikatnie kurczaka. Polewamy olejem.
6. Potem faszerujemy kurczaka,
7. Dziurę zatykamy połówką cytryny i polewamy oliwą z pomidorów.
8. Do blachy wlewamy wino i pół szklanki wody. 
8. Pieczemy tak jak ziemniaki około 1,5 h w temperaturze 180 stopni.
9. Na stół najlepiej podać w całości z ziemniakami. Gościom kroimy kawałki wedle życzenia i nakładamy farsz oraz polewamy sosem.
10 Sos tworzymy z soków, które uwolniły się podczas pieczenia i soku z cytryny. Lekko go tylko redukujemy na patelni.
Sposób przygotowania farszu: 
1. Kroimy w kostkę: chorizo i cebulę.
2. Następnie podsmażamy na oleju: chorizo i cebulę.
3. Dodajemy do tego fasolę, posiekany czosnek i pomidory. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
4. Podsmażamy jeszcze przez 3 minuty.
Smacznego!

Pamiętajcie o polubieniu naszego fanpage na Facebooku! Oto link

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takiego kurczaka:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim nadzieniem kurczaka jeszcze nie jadłam. Brzmi smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadziewanie kurczaka to zawsze dobry pomysł :) Skórka dobrze spieczona, składniki na farsz idealnie dobrane :) No tylko próbować:D

    OdpowiedzUsuń