poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Zupa czosnkowa z La Mancha

Przepis na tą zupę pochodzi z La Manchy, regionu Hiszpanii słynącego z Don Kichota i wybornego wina. Jednak ten równinny teren dał światu dużo więcej np. Pedro Almodówara. La Mancha  jest  również jednym  z  największych producentów czosnku, cenionego przez kucharzy ze względu na wybitne walory smakowe. Oczywiście przygotowując ta zupę w Polsce nie będziemy korzystać z czosnku z regionu La Mancha, tylko polskiego. Jest on również bardzo dobry. Pamiętajcie by nie używać chińskiego, bo jest bez smaku. Zupa czosnkowo idealnie sprawdza się jesienią, gdy jesteśmy narażeni na przeziębienia i chcemy by obiad nas rozgrzał. 
 Składniki:
- 1,5 główki czosnku
- 6 łyżek wazowych bulionu (najlepiej przygotować samemu)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 kromki chleba (ja użyłam prowansalskiej ciabaty, która wzbogaciła zupę o smak ziół)
- 2 łyżki wazowe wody
- 2 ząbki czosnku dla ozdoby
- olej do smażenia najlepiej z pestek winogron
Sposób przygotowania:
1.  Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki.
2. Gdy czosnek się przyzłoci, dodajemy bulion i wodę.

3. Następnie przyprawiamy papryką słodką i dokładamy chleb, który ma rozpaść się w zupie.

4. Zupę ozdabiamy ząbkami czosnku. 
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszego fanpage na facebooku. Oto link.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz