wtorek, 10 września 2013

Elegancka imprezowa przekąska, czyli kanapki klubowe

Znowu powracamy do tematu imprezowych przekąsek. Tym razem chcemy podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na kanapki klubowe. Nie są to kanapki na dwa kęsy, ale dzięki eleganckim wykałaczkom z bambusa, można je zjeść łatwo nawet w pozycji stojącej. Czas przygotowania również nie należy do długich. Największą zaletą tych kanapek jest to, że możemy dowolnie modyfikować składniki, stosownie do tego co aktualnie znajduje się w naszej lodówce. Polecamy te kanapki zarówno na dorosłe, jak i dziecięce przyjęcia. Wszystkim smakują!

Składniki:
-15 kromek chleba tostowego
-2 filety z kurczaka
-majonez
-3-4 średnie ogórki kiszone
-1 pomidor
-10 plasterków sera żółtego Gouda
-8 plasterków szynki Guliwer
-rukola

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka przyprawiamy chilli, pieprzem ziołowym i solą. Następnie smażymy na minimalnym ogniu przez około 30 min.
2. Pieczemy pieczywo tostowe do czasu aż uzyskamy złoty kolor kromek.
3. Kroimy ogórki i pomidora w plasterki.
4. Przechodzimy do składania kanapek:
- jedna kromka chleba posmarowan majonezem
- na to kładziemy rukole, ser żółty i plasterek fileta z kurczaka
- przykrywamy kolejnym tostem, znowu smarujemy majonezem
- na to kładziemy plasterek szybki i kilka plasterków ogórka bądź pomidora.
- przykrywamy tostem, nakłuwamy wykałaczkami z bambusa i przekrajamy na pół na kształt trójkątów.
5. Czynność powtarzamy.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zjadłabym taką kanapeczkę. Mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow wyglądają świetnie! Musze takie zrobić;)

    OdpowiedzUsuń