niedziela, 29 września 2013

Galettes complètes, czyli bretońskie naleśniki gryczane

Jak już Wam kiedyś wspominałam jestem wielką fanką naleśników w prawie każdej postaci. Od tych puszystych amerykańskich, poprzez tradycyjne, bardzo chętnie jedzone w Polsce, aż po ich bardziej wytrawną wersje, czyli galettes complètes, przygotowywane z mąki gryczanej. Galettes complètes wywodzą się ze sławnego regionu Bretanii, położonego w północno-zachodniej Francji. Najczęściej jada się je wraz z szynką, serem Ementaler i jajkiem sadzonym smażonym w środku. I właśnie taka wersja nosi nazwę galettes complètes. Przyrządzając ten rodzaj naleśników musimy pamiętać o 3 złotych zasadach kuchni francuskiej czyli: po pierwsze maśle, po drugie maśle i po trzecie... maśle. Aby uzyskać odpowiedni smak musimy smażyć je na maśle z dodatkiem oleju. Galettes różnią się od crepes tym, że crep przyrządzamy z mąki pszennej i jemy zazwyczaj ze słodkim środkiem.  
Porcja dla 5 osób
Składniki potrzebne do ciasta na naleśniki:
-350 g mąki gryczanej
-10 g soli
-1 jajko
-250 ml zimnej wody
-masło do smażenia
-olej do smażenia (najlepiej z pestek winogron, bo nie posiada intensywnego smaku)

Składniki potrzebne do farszu:
-szynka w plasterkach
-200 g sera tartego Ementaler
-jajka 

Sposób przygotowania:
1. W misce łączymy mąkę i sól, stopniowo dolewamy wodę cały czas mieszając, aż uzyskamy dosyć gęste ciasto. Następnie dodajemy jajko i ponownie wszystko mieszamy. Konsystencja ciasta powinna przypominać tę na klasyczne naleśniki (jeśli ciasto jest za gęste to możemy dodać odrobinę wody, a jeśli za rzadkie to mąki).
2. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.
3. Po  upływie tego czasu smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z masłem i olejem (aby masło się nie paliło zawsze dajemy choć kapkę oleju). Smażymy z każdej strony ok 1 minutę jeśli naleśnik zaczyna lekko odchodzić od boków to znaczy, że możemy już go odwracać).

4. Jak usmażymy wszystkie naleśniki to kładziemy na patelni naleśnika na to plasterek szynki, wbijamy na środku jajko jak na sadzone, posypujemy serem i odrobiną pieprzu. Stopniowo składamy boki do środka, podobnie jak na zdjęciu. 
Smacznego!
Pamiętacie nasze pozostałe przepisy na naleśniki?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz