poniedziałek, 2 września 2013

Lekko pikantna zupa jarzynowa

Końcówka lata, początek jesieni to okres kiedy warzywa są najsmaczniejsze i najłatwiej dostępne. W dodatku ich mnogość przyprawia o zawrót głowy. Dlatego też bardzo lubię je wtedy wykorzystywać w swoich daniach. Dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną wariację na temat klasycznej zupy jarzynowej. Taki bulion warzywny to samo zdrowie, a żeby dodatkowo jeszcze się nasycić dodałam do tego makaron chiński, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i moim zdanie świetnie pasuje do tej lekko pikantnej warzywnej rozkoszy!  Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!
Składniki:
-4 pieczarki
-1 cebula
-15 fasolek szparagowych
-1 duża marchewka
-1 czerwona papryka
-1 papryczka chilli
-1 łyżka sosu sojowego
-1 łyżka przyprawy do Bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat
-1 średniej wielkości pietruszka
-niewielki kawałek pora
-1 łyżka Kucharka Smak Wiosny
-makaron chiński

Sposób przygotowania:
1. Kroimy cebulę w pióra i pieczarki w cienkie prążki. Smażymy na w garnku  na niewielkiej ilości oleju.
Następnie zalewamy to ok. 1,5 litra wody i dosypujemy 1 łyżkę Kucharka.
2. Obieramy marchewkę, pietruszkę. Kroimy wspomniane warzywa na krążki i następnie jeszcze na ćwiartki. Kroimy na cienkie kawałki pora, paprykę w kostkę, a także fasolkę szparagową przekrajemy na pół (pamiętajmy o odcięciu końcówek).
3. Dodajemy wszystkie warzywa do zupy.
4. Kroimy na drobną kostkę paprykę chilli, którą wcześniej oczyszczamy z pestek, również dodajemy do zupy.
5. Gotujemy zupę przez ok 1 godzinę na niewielkim ogniu. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól do smaku.
6. Zupę podajemy razem z makaronem chińskim (do którego przygotowania wystarczy odrobina wrzątku).
Smacznego!

1 komentarz: