czwartek, 5 września 2013

Pasta alla putanesca, czyli makaron ladacznicy

Istnieje wiele teorii i legend na temat tego jak powstał przepis na sugo alla putanesca, wiele z nich zawiera w sobie historie o paniach lekkich obyczajów.  Żadna z nich nie została jednak potwierdzona. Natomiast na pewno przepis ten jet tradycyjnie związany z Lazio i Campanią. Uważa się, że powstał on  w połowie XX wieku. Tyle na temat historii..
Dla mnie to danie nierozerwalnie jest związane ze słonecznymi wakacjami spędzanymi we Włoszech. Idealnie smakuje jedzone na tarasie z pięknym widokiem w promieniach włoskiego, zachodzącego słońca, w towarzystwie białego wytrawnego wina.  Dlatego właśnie w takie dni jak dzisiaj, gdy za oknem szaro i ponuro, przygotowuję to danie i wyobrażam sobie, że jestem znowu we Włoszech...
Dzisiaj ze względu na braki w spiżarce, użyłam makaronu linguine, choć tradyzyjnie sos ten podaje się ze spaghetti.
Porcja dla 2 osób 

Składniki:
- 200 g makaronu
- 4 - 6 filecików anchois
- 4 duże świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (poza sezonem 1 puszka pomidorów)
- 50 g oliwek pokrojonych w plasterki
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
( można też dodać kapary, występują one w oryginalnej wersji tego sosu)
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekane chilli i czosnek.

2. Po chwili dokładamy anchois, które następnie kompletnie rozdrabniamy widelcem.
3. Następnie dodajemy pomidory.

4. Gdy makaron będzie prawie gotowy, do sosu dodajemy oliwki.
5. Następnie na patelnię przekładamy makaron i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Makaron na talerzach posypujemy natką.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Makarony z sosem mogłabym jeść codziennie. Ale mąż nie praktycznie nie uznaje obiadu bez mięsa...
    Zapraszam do udziału w konkursie - http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha :D
    Nazwa mnie tu przyciagnela :D
    Pysznosci <3

    OdpowiedzUsuń