poniedziałek, 23 września 2013

Rozgrzewająca zupa na chłodne jesienne wieczory

Pomimo iż, od dobrych kilku tygodni temperatura za oknem wyraźnie wskazuje nieuchronny początek jesieni to właśnie dzisiaj (tzn. 23 września) jest jej kalendarzowy początek. Niestety jesień kojarzy nam się ponurymi, chłodnymi, deszczowymi dniami. Dlatego też aby walczyć z tą nieprzyjemną aurą za oknem dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepis na rozgrzewającą i odchudzającą zupę, w której skład wchodzi m.in. papryka chilli. Papryczka chilli, a właściwie zawarta w niej kapsaicyna przyspiesza przemianę materii i wspomaga wytwarzanie ciepła w naszym organizmie.  A jakie są wasze żywieniowe sposoby na walkę z jesiennym chłodem?

Składniki:                                                               
-1 litr bulionu warzywnego (przepis tutaj)
-1-2 ostre papryki chilli
-1 duża papryka
-pieprz ziołowy i sól do smaku
-1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
-500 ml pomidorów w kartonie







Sposób przygotowania:
1. Dokładnie myjemy i przekrajemy paprykę na pół, wyjmujemy jej środek. Następnie pieczemy przez ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upływie tego  czasu skóra z papryki powinna łatwo odchodzić. 
2. Kroimy na bardo drobno papryczkę chilli, z której uprzednio pozbyliśmy się  ziaren. 
3. Do gorącego bulionu dodajemy posiekaną paprykę chilli i pokrojoną w drobną kostkę paprykę (bądź też wedle uznania możemy ją zmielić za pomocą blendera). Gotujemy z bulionem na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut.
4. Dolewamy do zupy pomidory z kartonu i gotujemy przez ok. 10 minut.
5. Następnie doprawiamy zupę pieprzem, solą i łyżeczką papryki słodkiej w proszku dla uzyskania jeszcze intensywniejszego paprykowego smaku. 

Smacznego!
P.s. A co powiedzie na pyszny i rozgrzewający deser w postaci domowej, gorącej czekolady do picia (przepis znajdziecie tutaj)?

1 komentarz: