niedziela, 8 września 2013

Rozpływajce się w ustach ziemniaczane łódki z mozzarellą

Pieczone ziemniaki pod prawie każdą postacią to jeden z moich ulubionych dodatków do niedzielnych obiadów. Świetnie pasują np. do pieczonego kurczaka (przepis znajdziecie tutaj), ryb, czy też steków wołowych. Dzisiaj jednak chciałybyśmy Wam pokazać nasz przepis na złociste ziemniaczane łódki faszerowane mozzarellą, papryką słodką i czosnkiem. Mamy nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu!

Składniki:
-1 kg ziemniaków
-2 ząbki czosnku
-300 g mozzarelli
-2 łyżeczki papryki słodkiej Prymat
-1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. Kroimy na drobne kawałki kulkę mozzarelli i ząbki czosnku.
2. Dokładnie myjemy ziemniaki, a następnie gotujemy w garnku z osoloną wodą (1 łyżeczka)  do czasu aż będą miękkie.
3. Odcedzamy miękkie ziemniaki, a następnie odparowujemy, żeby się pozbyć resztek wody.
4. Przekrajemy ugotowane ziemniaki wzdłuż, aby uzyskać 2 łódki. Po czym wydrążamy wnętrze ziemniaka za pomocą łyżeczki. Wydrążone wnętrze ziemniaka wkładamy do miski. Robimy tak ze wszystkimi ziemniakami.

5. Gdy już wszystkie ziemniaki będą wydrążone dokładnie ugniatamy środki ziemniaka, znajdujące się w misce. Powinny mieć konsystencję puchu.
6. Dokładamy do miski mozzarellę, paprykę słodką i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.

7. Faszerujemy uzyskaną masą wydrążone ziemniaczane łódki., wszystko układamy na dużej blasze, pokrytej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 1 godzinę. Gotowe ziemniaki powinny mieć na wierzchu chrupiącą złocistą skorupkę, a środek mięciutki jak chmurka.
Smacznego i miłej niedzieli!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz