środa, 11 września 2013

Spotkanie w gronie znajomych przy sałatce z rukoli, kurczaka w miodzie, pomidorów suszonych i fig

Dzisiaj przygotowałyśmy dla Was przepis łatwy i szybki w przygotowaniu. Sałatka z rukoli, kurczaka, pomidorów suszonych i koktajlowych, orzechów nerkowca i fig sprawdza się świetnie gdy mamy ochotę na ekspresową, a jednocześnie zdrową kolację. Zachęcamy do wypróbowania! W komentarzach podzielcie się z nami swoimi sprawdzonymi przepisami na szybką kolację!


Składniki:
-1 opakowanie rukoli
-20 pomidorków koktajlowych
-100 g pomidorów suszonych
-2 świeże figi
-1 filet z kurczaka
-20 g orzechów nerkowca
-2 łyżki miodu lipowego
-przyprawa curry, pieprz i sól
-olej do smażenia
-1 papryczka chilli

Sos sałatkowy:
-2 plastry cytryny
-1 łyżka miodu
-2  łyżki oliwy z oliwek 
-1 łyżka musztardy miodowej

Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka marynujemy w miodzie, papryce chilli, pieprzu i soli. Naczynie z kurczakiem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
2.  Po upływie tego czasu smażymy na bardzo wolnym ogniu filet z kurczaka w całości.
3.Myjemy i osuszamy rukolę i pomidory koktajlowe.
4. Do miski sałatkowej przekładamy rukolę, a na to kładziemy pomidory koktajlowe (jeśli są raczej duże to je przekrajemy na pół), pokrojone w paski pomidory suszone, orzechy nerkowca. 
5. Przygotowujemy sos sałatkowy dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki. Następnie polewamy nim sałatkę i mieszamy. 
6. Na wierzchy sałatki układamy pokrojone ćwiartki figi i porojone w cienkie paski kawałki usmażonego filetu z kurczaka.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. ah te figi to za mną chodzą i chodzą! a Ty kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń