wtorek, 17 września 2013

Włoski klasyk, czyli przepis na risotto

Risotto to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. Jedna z jego najbardziej popularnych wersji to risotto alla milanese, które charakteryzuje się brakiem jakichkolwiek dodatków.
Składniki:
-1/2 cukinii
-1 średnia cebula
-olej do smażenia
- 50 g startego parmezanu
-1 litr bulionu (przepis tutaj)
-1 szklanka ryżu do risotto Arborio (koniecznie musi być specjalny ryż do risotta, bo zwykły biały nie daje właściwego smaku)
-1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku (bądź też na patelni) na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone w kostkę cebulę i cukinię. Warzywa powinny być lekko przyzłocone i miękkie. Przekładamy warzywa na talerz.

2. Następnie do garnka wkładamy 1 łyżkę masła i wlewamy odrobinę oleju. Gdy już tłuszcz będzie rozgrzany wsypujemy do garnka ryż i mieszamy do czasu, aż ryż stanie się lekko przezroczysty (ok. 2-3 minuty).

3. Następnie wlewamy do garnka 2-3 łyżki wazowe bulionu warzywnego. Przykręcamy palnik i gotujemy na małym ogniu, bardzo powoli. Bulion powinien się powoli wchłaniać w ryż, wówczas dolewamy ok. 1,5 łyżki wazowe bulionu. Ponownie bulion  powinien się wchłonąć. Czynność powtarzamy do czasu aż ryż będzie miękki.
4. Gdy już ryż będzie perfekcyjny dodajemy parmezan i usmażone wcześniej warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Tak przygotowane risotto możemy podawać.
Smacznego!

1 komentarz: