piątek, 25 października 2013

Cannelloni faszerowane ricottą i szpiankiem z pierzynką z mozzarelli i roqueforta

Dzisiaj światowy dzień makaronu, więc także i u nas nie może zabraknąć przepisu na danie z makaronem w roli głównej. Jeżeli regularnie śledzicie naszego bloga na pewno zauważyliście, że uwielbiamy wszystkie makarony i nie ma dla nas lepszego pomysłu na obiad niż makaron w różnej postaci. Znajdziecie u nas przepisy z praktycznie każdym typem makaronu. Jednak do tej pory brakowało cannelloni. Ten typ makaronu jest niedoceniany, a wypełniony ciekawym farszem, może być alternatywą np. dla lasagne. My postanowiłyśmy połączyć go ze szpinakiem i trzema rodzajami sera (ricottą, mozzarellą i roquefortem). Wyszło z tego naprawdę ciekawe danie. Zachęcamy Was do wypróbowania!

Składniki:
- 1 duże opakowanie świeżego szpinaku
- 250 g ricotty
- 150 g mozzarelli
- 80 g sera roquefort lub innego sera typu blue
- 1 średniej wielkości cebula
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- makaron cannelloni
Sposób przygotowania:
1. Kroimy w kostkę cebulę i myjemy szpinak.
2. Następnie podsmażamy cebulę (gdy będzie lekko złotawa) na patelnię dokładamy szpinak i go podsmażamy.

3. Cebulę ze szpinakiem i ząbkiem czosnku mielimy w blenderze.
4. Do szpianku dokładamy riocttę i przyprawy.

5. Tak przygotowanym farszem uzupełniamy cannelloni (wcześniej wymierzcie ile rurek zmieści się w waszej blaszce, muszą one być ułożone ciasno i wypełniać całą formę).

6. Po nafaszerowaniu i ułożeniu cannelloni w blaszce posypujemy obficie rurki  mozzarellą i rocquefortem.
7. Makaron podlewamy odrobiną wody i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz