czwartek, 10 października 2013

Conchiglie ripiene, czyli muszle faszerowane ricottą, boczkiem i cebulą

W dzisiejszych czasach sklepy są pełne przeróżnych typów makaronów. Począwszy od polskiej krajanki używanej do rosołu, przez włoskie muszelki, penne, tagliatelle, spaghetti.., skończywszy na tych azjatyckich. Tak naprawdę każda wizyta w sklepie i krótki przystanek przy półce z makaronami sprawia, że przychodzi nam do głowy mnóstwo pomysłów na nowe dania. Tym razem właśnie taką inspiracja były conchiglie, czyli duże muszle. Postanowiłyśmy wypełnić je farszem z ricotty, boczku i cebuli. Tak powstał przepis na to cudownie proste i niecodzienne danie, które dzisiaj Wam prezentujemy. Zapraszamy do wypróbowania i komentowania!

Porcja dla 2 osób
Składniki:

- muszle (10 na osobę)
- 200 g serka ricotta
- 4 plasterki boczku
- pół dużej cebuli
- 2 łyżki masła
- kilka listków szałwi
- 1/4 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1.  Podsmażamy boczek i cebulę.
2. W misce mieszamy ricottę z cebulą i boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Muszle gotujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente.
4. Następnie wypełniamy je farszem.
5. Podgrzewamy na patelni z odrobiną wody
6. Na koniec polewamy rozpuszczonym masłem z posiekaną szałwią.

Smacznego!

1 komentarz: