środa, 2 października 2013

Domowa zapiekanka makaronowa

Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem. Powstał on bardzo dawno temu i był pierwszą potrawą, którą od samego początku same wymyśliłyśmy. Już chyba wtedy, będąc jeszcze dziewczynkami, odkryłyśmy naszą pasję do gotowania. Oczywiście jest to dość prosty przepis, w końcu wymyśliły go dzieci, ale smakuje wyśmienicie. Do tej pory chętnie i często do niego wracamy. Zapraszamy do wypróbowania!
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 1 duże opakowanie sera mozzarella
- 1 słoiczek oliwek
- 1 duża puszka kukurydzy
- 1 duża cebula
- 2 puszki pomidorów w kostkach
- łyżeczka przyprawy do dipu Barbecue Prymat
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego Prymat
- łyżeczka papryki słodkiej Prymat
- 15 g drobno startego parmezanu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pierś z kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
2. W między czasie podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i pierś z kurczaka.
3. Następnie dodajemy do nich pomidory, posiekane w plasterki oliwki i kukurydzę.
4. Sos przyprawiamy: przyprawą do dipu Barbecue, solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką.

5. Makaron zaraz po odcedzeniu łączymy z parmezanem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. (Najlepiej robić to w tym samym garnku, w którym gotowaliśmy makaron. Jego ciepło przyspieszy topienie sera.)
6. Gdy makaron i sos będą gotowe przygotowujemy zapiekanką.

- pierwsza warstwa to makaron
- druga sos
- trzecia mozzarella w plastrach
- czwarta makaron
- piąta sos
- szósta mozzarella
tak, aż do wypełnienia żaroodpornego naczynia.
7. Następnie zapiekankę pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz