środa, 30 października 2013

Październikowe menu czyli, lasagne z dynią

Ostatnio na naszym blogu zagościły dania z dynią w roli głównej. Możecie już przygotować zupe krem z dyni i pyszne muffinki dyniowe, teraz mamy dla Was przepis na lasagne z dynią. Jest to taka nasza lasagne czyli, bez beszamelu i z małą ilością mozzarelli. Oczywiście jeśli nie liczycie kalorii możecie goudę wymienić na mozzarellę i dodać warstwę beszamelu, jednak tym którzy odżywiają się bardziej dietetycznie polecamy naszą wersję. Jest równie smaczna!
Składki:
- 1 dynia odmiana hakkaido
- 1, 5 piersi z kurczaka
- 2 małe papryki (jedna czerwona, druga zielona)
- 100 g czarnych oliwek
- 1 duża cebula
- 1 papryczka w chilli
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- sól
- pieprz ziołowy Prymat
- chilli w proszku
- papryka słodka Prymat
- mozzarella
- gouda
 -1/3 szklanki wina
- makaron lasagne
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy, wydłubujemy pestki, miąższ kroimy w kostkę.
2. Następnie kawałki dyni kładziemy na blasze i posypujemy solą, pieprzem i sproszkowanym chilli. Pieczemy w temepratusze 200 stopni około 25 minut (aż dynia będzie miękka). Tak przygotowaną dynię możecie też podawać zamiast ziemniaków, jednak tym razem wrzucamy ją do gotowego sosu.

3. Gdy dynia się piecze przygotowujemy sos. Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka podsmażamy na złoto. Następnie dokładamy do niej pokrojone w kostkę paprykę, cebulę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Dusimy pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie.
4. Potem dodajemy pomidory i pokrojone w plastry oliwki. Przyprawiamy: 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczką papryki słodkiej.
5. Na koniec do sosu dolewamy 1/3 szklanki wina i dokładamy pieczoną dynię. Sos odparowujemy, a jeśli będzie za rzadki zaprawiamy mąka.

6. Następnie przechodzimy do układania lasagne. W wysmarowanej masłem formie najpierw kładziemy makaron, potem smarujemy go sosem i posypujemy serem. Następnie znowu kładziemy makaron, sos i ser itd.

7. Lasagne pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz