sobota, 19 października 2013

Polska klasyka, czyli sałatka jarzynowa z kurczakiem

Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na znaną każdemu sałatkę jarzynową z kurczakiem. Moim zdaniem sałatka ta świetnie sprawdza się jako przekąska podczas różnych imprez, przyjęć z proszonymi gośćmi, a także po prostu wtedy kiedy zostaną nam warzywa z rosołu czy też bulionu. Czasami warto je wykorzystać i stworzyć takie pyszne, pełne witamin danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy.
Składniki:
-1 ugotowane udko z kurczaka
-2 duże,gotowane marchewki
-1 gotowana pietruszka
-3 jajka
-1 mała puszka kukurydzy
-140 g marynowanej papryki
-1/2 puszki groszku zielonego 400 ml
-3 łyżki majonezu
-pieprz ziołowy i sól do  smaku
-2 łyżeczki mielonej przyprawy curry
-3 duże jabłka
Sposób przygotowania:
1. Obieramy udko kurczaka z mięsa i kroimy na bardzo małe kawałki.
2. Jedną marchewkę trzemy na tarce, a drugą kroimy w bardzo drobną kostkę. Ścieramy również pietruszkę. Odcedzoną z marynaty paprykę również kroimy w bardzo drobną kostkę.
3. Gotujemy jajka na twardo (powinny się gotować 5 minut od zagotowania wody).
4. W misce łączymy kurczaka, marchewki, pietruszkę, dodajemy kukurydzę, zielony groszek, paprykę marynowaną. Dodajemy 3 łyżki majonezu i wszystko lekko mieszamy.
5. Obieramy trzy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Szybko dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy (musimy to zrobić od razu po starciu jabłek, bo inaczej zaczną czernieć i będą mało apetyczne).
6. Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem ziołowym, curry. Jeśli sałatka wciąż jest zbyt sucha to dodajemy jeszcze 1/2 łyżki majonezu.
7. Po ugotowaniu jajek obieramy je i 2 kroimy w kostkę, a jedno pozostawiamy do ozdoby sałatki (kroimy je na ćwiartki).
8. Dodajemy jajka do sałatki, ostatni raz mieszamy i ozdabiamy jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz