niedziela, 27 października 2013

Rozgrzewająca zupa dyniowa z papryczką chilli

Październik to miesiąc, który kojarzy nam się z powrotem jesieni, dynią i Halloween. To wszystko sprawia, że na naszym blogu nie może zabraknąć postów z dynią w roli głównej. Pojawi się też mnóstwo halloweenowych porad i smakołyków. A ten dyniowo-halloweenowy tydzień rozpoczynamy zupą z dyni. Dynia w połączeniu z papryczką chilli idealnie smakuje, w dodatku rozgrzewa i chroni nasz organizm przed bakteriami i wirusami. Taka zupa idealnie sprawdzi się w jesienne, deszczowe dni. Już jej żywy, pomarańczowy kolor doda Wam energii. Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu!
Składniki:
- 1,5 litra mocnego bulionu warzywnego  (przepis na bulion znajdziecie tutaj)
- 1 dynia odmiana hokkaido (jest ona mała więc nie mamy problemu co zrobić z resztą dyni, jednak jeśli chcecie wydrążyć lampion w dużej dyni i złożyć jej miąższ na zupę, nie ma problemu musicie tylko dodać taką ilość bulionu, by zupa nie byłą za gęsta)
- 1 papryczka chilli
- pestki z dyni
- jogurt naturalny gęsty
- papryka słodka, sól i pieprz do przyprawienia dyni 
- ewentualnie sól i pieprz do smaku, jeśli dobrze przygotujecie bulion nie będą potrzebne
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy bulion
2. Dynię obieramy, a miąższ kroimy na około 2cm kwadraty. Kawałki dyni posypujemy papryką słodką, solą i pieprzem.
3. Następnie pieczemy miąższ w temperaturze  200 stopni przez około 40 min (aż dynia będzie miękka).
4. W między czasie kroimy na drobno papryczkę chilli i prażymy ziarna dyni.
5. Do gorącego bulionu wrzucamy upieczoną dynię i papryczkę chilli. Wszystko mielimy za pomocą blendera.
6. Zmieloną zupę gotujemy przez około 5 minut, następnie próbujmy, ewentualnie doprawiamy.
7. Zupę nalewamy do talerza, następnie wkładamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego i posypujemy prażonymi ziarnami dyni.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Bardzo podobają mi się Wasze pomysły na zdrowe, ale pysznie wyglądające dania. Będę tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń