wtorek, 22 października 2013

Wspomnienie lata, czyli soczyście zielone, szpinakowe tagliatelle z francuskim sosem pomidorowym na bazie wina

Tym razem mamy dla Was bardzo prosty przepis na makaron z sosem, który możecie przygotować w 15 minut, gdy jesteście zmęczeni po ciężkim dniu i jedyne na co macie ochotę to położyć się na kanapie przed telewizorem. Jest tak elegantsza wersja pomidorowego sosu, urozmaicona szpinakowym tagliatelle. Co ciekawe to jest francuski, a nie włoski przepis na sos do makaronu. A jego tajne składniki to liść laurowy i białe, wytrawne wino. Zachęcamy do wypróbowania!

Porcja dla 2 osób
Składniki:
- puszka pomidorów w kostce (w originale używa się słodkie, świeże pomidory, które samemu trzeba obrać ze skórki i pokroić, jednak z uwagi, że o tej porze roku trudno o świeże i słodkie pomidory, proponujemy te z puszki)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka rozmarynu
- pół szklanki białego, wytrawnego francuskiego wina
- 1 liść laurowy
- 2 szczypty soli i pieprzu
- 200 g szpinakowego tagliatelle
Sposób przygotowania:
1.Cebulą i czosnek podsmażamy na oleju.

2. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. dusimy przez 5 minut.

3. Na kolejne dziesięć minut dolewamy wina. Jak wino odparuje podajmy sos z szpinakowym tagliatelle.

Smacznego!
 Do tego dania jako przystawkę proponujemy zapiekany camembert.





1 komentarz:

  1. Pycha! Uwielbiam pozornie prosty sos pomidorowy, któremu tych kilka "sekretnych" składników nadaje ten niepowtarzalny smak :)

    OdpowiedzUsuń