wtorek, 1 października 2013

Zapiekany Camembert, czyli idealna przystawka na romantyczną kolację dla dwojga

Pyszny, rozpływający się w ustach Camembert, chrupiąca bagietka oraz ukochany to idealny sposób na udany wieczór. Zazwyczaj gdy myślimy o idealnej serowej przystawce na romantyczną kolacje, przychodzi nam do głowy fondue. Dzisiaj chcemy Wam przedstawić alternatywę dla już nieco oklepanego fondue. Przepis na zapiekany Camembert pochodzi z Francji i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Bez problemu przyrządzi go nawet największy laik kulinarny. Warunkiem jest kupienie dobrego sera typu Camembert, w drewnianym opakowaniu i dobrego, co nie oznacza drogiego białego wytrawnego wina. Oczywiście jeśli chcecie zaimponować ukochanemu możecie też same upiec bagietkę (przepis znajdziecie tutaj).


Składniki:
- ser Camembert
- 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
- ząbek czosnku pokrojony w plastry


 Sposób przygotowania:
1. Ser wyjmujemy z papierka, z powrotem przekładamy do drewnianego opakowania i głęboko nacinamy w kratkę. Pamiętajcie by opakowanie z serem położyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
2. Następnie w nacięcia wkładamy plastry czosnku i wlewamy wino.

3. Tak przygotowany ser wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na 10-15 minut. Bardzo ważne jest byście często zaglądali do sera, ponieważ jak ser zacznie się przechylać, trzeba go wyjąć, bo jest już gotowy. Zbyt długo trzymając go w piekarniku, ryzykujemy rozlanie się sera.
4. Ser przekładamy z opakowaniem na deskę i podajemy z chrupiącą bagietką. Pasują do tego również, oliwki lub marynowany czosnek. 
 Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda zabójczo na pewno przygotuję dla męża:)

    OdpowiedzUsuń