poniedziałek, 4 listopada 2013

Błyskawiczny przepis na chlebek według Gordona Ramsey'a

Ostatnio oglądając jeden z programów Gordona Ramsey'a natrafiłyśmy na super szybki i prosty przepis na chleb pieczony na sodzie. Nigdy wcześniej nie widziałyśmy przepisu na chleb, który można by było tak szybko wykonać i to w dodatku ze składników, które znajdują się w każdym domu, o każdej porze. Gdy w ostatni długi weekend zabrakło nam pieczywa postanowiłyśmy skorzystać z pomysłu Gordona i same upiec chleb. Po 45 minutach od wyjęcia składników z lodówki na naszym stole wylądował rumiany bochenek. Na pewno nie wszystkim zasmakuje chleb, który nie jest robiony na zakwasie, albo choćby na drożdżach, ale zapewniamy, że jest on naprawdę smaczny i idealnie pasuje jako niecodzienny dodatek do zupy lub jako podstawa kanapek. W dodatku ten przepis może być doskonałą opcją awaryjną, gdy w domu zabraknie chleba, a sklepy będą zamknięte:-)
Składniki:
- 400 g maślanki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski, łączymy ręką.
2. Następnie wyrabiamy go na stolnicy przez minutę. (Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajcie zimnej wody z kranu, gdy zbyt rzadkie odrobinę mąki pszennej).
3. Formułujemy okrągły bochenek i na wierzchu, nożem wycinamy znak krzyża.
4. Chleb pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200 stopni. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg. (Ważne by wcześniej dobrze nagrzać piekarnik!)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Na sodzie chleba jeszcze nie piekłam. Muszę spróbować, bo taka awaryjna opcja nie wiadomo kiedy może się przydać :)

    OdpowiedzUsuń